x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Copii, victime ale parintilor

Copii, victime ale parintilor

12 Apr 2005   •   00:00

Specialistii pun cap la cap informatiile furnizate de studiile demografice si lanseaza o intrebare cruciala: este pe cale de disparitie familia traditionala, cu parinti casatoriti care-si cresc cu responsabilitate copiii.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • MAJORITATE. Dupa despartirea parintilor, cea mai mare parte a copiilor este incredintata spre crestere mamelor
    Potrivit studiilor, in intreaga lume se inregistreaza o crestere a numarului cuplurilor care se separa si o scadere a uniunilor "pe viata". In tarile Uniunii Europene, proportia este la ora actuala de un divort la trei casatorii, comparativ cu un divort la 15 casatorii, in urma cu 40 de ani. Prima si cea mai importanta consecinta a acestui fenomen o reprezinta cresterea numarului copiilor care cresc doar cu un singur parinte sau in familii recompuse. Sunt familii cu parinti recasatoriti si copii din ambele casatorii.

    ADAPTARE. Sociologii se afla in fata unui fenomen cu multiple semnificatii. Pe de o parte, sunt vizati copiii care se confrunta cu aceasta situatie, iar pe de alta parte se pune problema daca modelul familiei traditionale este pe cale de disparitie. Nu exista un model ideal de familie, fiecare avand particularitati proprii. In general, copiii reusesc sa se adapteze situatiilor nou-create: familii recompuse in care noul "parinte" isi gaseste locul si isi indeplineste misiunea. Familia se recompune si isi recapata rolul de celula in care copilul se dezvolta. Riscurile cresc in situatia in care copilul se confrunta cu o noua despartire a adultilor. El a trait deja pe propria piele un episod, existand pericolul de a fi traumatizat profund de confruntarea cu o a doua ruptura intre "parinti". Este motivul pentru care specialistii recomanda parintilor sa treaca suficient timp pentru ca noua relatie sa se consolideze. Abia dupa aceea copilului i se va prezenta noul "parinte".

    PSIHOLOG. Nu este exclus ca pentru depasirea in conditii bune a acestor momente sa se apeleze la ajutorul unui psiholog. In functie de particularitati, el va putea sa ajute la depasirea dificultatilor si la punerea pe o traiectorie buna a noii familii.

    STATISTICI
    O statistica realizata in Franta de Institutul National de Studii Demografice demonstreaza cresterea numarului divorturilor si al copiilor care se afla in familii monoparentale sau recompunse. Astfel, un copil din patru creste cu un singur parinte, iar un copil din zece face parte dintr-o familie in care unul dintre parinti este recasatorit. Dupa despartire, 84% dintre copii raman impreuna cu mama lor. Studiul mai arata ca barbatii despartiti formeaza mai repede un nou cuplu. Dimpotriva, femeile despartite raman singure o perioada mai lunga, avand si sarcina cresterii copilului.

    REACTII
    Noul parinte este mai usor acceptat de copilul mic ca varsta. Dar aceasta nu e o regula: se inregistreaza reactii dure din partea unor copii intre 4 si 5 ani. La copiii mai mari, lucrurile se complica, deoarece ei au fost mai mult timp in familia in care au venit pe lume si accepta cu mai mare greutate un adult care sa-i fie mama sau tata. Situatia este si mai dificila in cazul adolescentilor. Se stie ca adolescenta se caracterizeaza prin nevoie de izolare, marcare a teritoriului, de manifestare a personalitatii si opozitiei fata de cei din jur. De regula, noul parinte este tinta ideala spre care se indreapta reactiile adolescentului.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă