Giardioza este o boala intestinala produsa de parazitul microscopic Giardia duodenalis (Lamblia) si se manifesta mai ales la copiii prescolari si scolari. Si adultii se pot infecta, dar, in urma infectiilor repetate, ei devin imuni.
DANIELA SONTICA
|
PRECAUTIE. Copilul diagnosticat cu giardioza trebuie izolat in perioada tratamentului |
Cele mai frecvente cai de transmitere a parazitului Giardia sunt apa si alimentele contaminate cu chisturi, precum si venirea in contact cu persoanele purtatoare sau cu obiectele contaminate (toalete, jucarii). Clorinarea apei nu este suficienta pentru distrugerea chistului. Aceasta din urma explica producerea "diareei turistilor" sau a epidemiilor hidrice. "Transmiterea acestei boli de la animale nu intra in discutie in tara noastra", spune dr. Carmen Cretu, medic primar boli parazitare si tropicale, seful Sectiei de boli parazitare de la Spitalul Clinic Colentina, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.
SIMPTOME. Boala debuteaza cu scaune diareice explozive, insotite de flatulenta, balonari si dureri abdominale. Bolnavul mai prezinta manifestari alergice asociate: conjunctivite, rinite, urticarie. Pot aparea, de asemenea, greturi, varsaturi, dureri de cap, subfebrilitati, precum si o stare generala de disconfort, agitatie, scaderea randamentului intelectual. Manifestarile apar de la 6 pana la 16 zile de la contaminare si pot persista pana la o luna. Copilul infectat prezinta intoleranta la lapte.
DIAGNOSTICARE. In mod curent, diagnosticul de laborator se realizeaza printr-un examen copro-parazitologic, care permite identificarea formelor parazitare (vegetative sau chistice) in circa 75% din cazuri. Daca rezultatul este negativ, este bine ca pacientii sa nu persiste in ideea ca au totusi giardioza. "Pentru elucidarea cazurilor «problema» trebuie facut un examen coprologic, in alt laborator, efectuat de persoane specializate in bolile parazitare", recomanda dr. Carmen Cretu. "Nu exista o giardioza rebela la orice fel de tratament, asa cum este, in prezent, tendinta sa se eticheteze cazul multor copii. Daca simptomele reapar si dupa un tratament recomandat corect si complet, fie diagnosticul este incorect, fie administrarea produsului antiparazitar a fost incorecta sau incompleta", explica dr. Carmen Cretu.
PREVENIRE. Pentru a evita contaminarea cu Giardia este necesara respectarea normelor de igiena si tratarea corespunzatoare a apei potabile. Daca sursa de apa potabila este contaminata, apa trebuie fiarta si racita inainte de a fi folosita sau se recomanda utilizarea apei plate imbuteliate.
Intrucat in Romania giardioza nu este o boala cu declarare obligatorie, nu se poate estima numarul real de persoane infectate si nici numarul de cazuri noi pe fiecare an. Lipsa fondurilor nu a permis nici efectuarea unor studii epidemiologice in acest sens.
SFATUL MEDICULUI
|
Este indicat ca in timpul tratamentului, copilul sa fie scos din colectivitate, sa fie depistati si tratati toti cei "pozitivi" din familia si anturajul lui pentru a se evita reinfectarea. Numai dupa trei examene coprologice negative, recoltate la interval de cateva zile, se poate spune ca pacientul este "curat". Nu intrati in panica daca, dupa ce testele arata ca parazitul este absent, mai aveti unele simptome ca in timpul bolii, in special intoleranta la lapte. Mucoasa intestinala afectata are nevoie uneori si de trei luni pentru a se regenera.
|