x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Credinţa, oglinda lui Dumnezeu

Credinţa, oglinda lui Dumnezeu

de Magda Marincovici    |    31 Ian 2010   •   00:00
Credinţa, oglinda lui Dumnezeu
Sursa foto: /stockexpertcom

Activitatea creierului uman este strâns legată de credinţa în Dumnezeu, susţine un grup de neurologi de la Universitatea din Toronto. Pentru a argumenta această ipoteză, neurologii canadieni au supus unor teste specifice două loturi de subiecţi: creştini şi atei. Indiferent de opţiunea lor, nişte scannere specializate au măsurat activitatea creierului subiecţilor incluşi în acest studiu în timp ce aceştia răspundeau unui chestionar.



Cercetătorii au observat că subiecţii care s-au declarat atei au o zonă a creierului numită cortex cingular anterior mai activată comparativ cu cea a subiecţilor creştini. Cortexul cingular anterior (cingular înseamnă centură în latină) are misiunea de a coordona unele funcţii cum ar fi tensiunea arterială, ritmul cardiac şi anumite funcţii congnitive, cum ar fi emoţiile, luarea deciziei, empatia. Dar, în mod special, cortexul cingural anterior este zona implicată în anticiparea viitorului.

Potrivit concluziilor desprinse de autorii acestui studiu, publicate în revista Psychological Science, când un creştin se aşteaptă la un răspuns pozitiv, dar îşi dă seama de contrariu, zona cortexului cingular anterior este mai puţin activată, deoarece reacţionează mult mai slab la neprevăzut comparativ cu creierul unei persoane atee. Ca să înţelegem mai bine concluziile cercetătorilor canadieni, să ne aducem aminte de o elocventă vorbă românească "Domnul a dat, Domnul a luat", respectiv ceea ce se întâmplă reprezintă voinţa Celui de Sus. Acest studiu readuce în prim plan neuroteologia, ştiinţă consacrată implicării creierului în credinţă. Neuroteologia explică modificările înregistrate la nivelul creierului în timpul rugăciunii adresate lui Dumnezeu, folosindu-se de chestionare şi de tehnici bazate pe rezonanţă magnetică. Apelând la chestionare specifice şi la scanare, un grup de cercetători de la National Institute of Health din S.U.A. a stabilit care sunt zonele din creierul uman implicate în credinţa în Dumnezeu. Imaginile furnizate prin tehnicile imagisticii medicale, publicate în 2009, în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sunt cutremurătoare. Unii cercetători au exclamat sugestiv: creierul este "oglinda" lui Dumnezeu. De altfel, mulţi neurologi celebri au spus, mai serios, mai glumind, că, da, într-adevăr, creierul este locul unde se află sufletul, invizibila părticică de veşnicie dumnezeiască picurată în trupul omului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă