x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum este secat lichidul din burtă

Cum este secat lichidul din burtă

de Florin Condurateanu    |    27 Iun 2010   •   00:00
Cum este secat lichidul din burtă
Sursa foto: /Thinkstock

Ciroza este o boală gravă de ficat, inflamaţiile au cotropit ficatul, s-au transformat şi în fibroză, adică s-au înstăpânit ţesuturi întărite gen cicatrici şi acolo celulele ficatului nu mai funcţionează. Stadiul mai grav al cirozei este ascita, adică acumularea de lichid în abdomen.



Care sunt mecanismele vinovate de strângerea de lichid în abdomen? Ficatul cirozat se constituie ca un baraj, împiedicând trecerea sângelui prin ficat. Ca atare, acest blocaj face ca presiunea sângelui să crească în amonte, creşte presiunea sângelui în vena portă de dinainte de ficat. Consecinţele acestei hipertensiuni portale sunt şi mutarea lichidului din vase în abdomen, plus umflarea unor vene pe esofag, adică apariţia varicelor esofagiene care se mai sparg şi duc la hemoragii grave. Presiunea mare poate fi diminuată prin montarea unui fel de tubuşor înainte de ficat pentru a obliga sângele să ocolească ficatul baraj.

Alt motiv de ascită este pierderea de albumină din sânge, fiindcă ficatul în ciroză nu mai produce suficientă albumină şi lichidul trece din vas în burtă. De aceea, ciroticul trebuie să se hrănească cu proteine de calitate pentru reluarea fabricării de albumină. Dar mâncatul proteinelor trebuie să fie cumpătat, la indicaţia medicului.

O altă cauză de strângere a lichidului în abdomen este sarea. Mai întâi se reţine sarea şi apoi lichidul. Locul de reţinere a sării este rinichiul. Organismul primeşte alarme false că există o sărăcie de sare, când, de fapt, deficitul de sare nu există. În urma acestor semnale eronate, se acumulează lichid în abdomen şi în ţesuturi, de exemplu în picioare. Profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Fundeni, atrage atenţia, în continuare, în această explicaţie că bolnavul de ciroză trebuie să-şi reducă drastic consumul de sare. Deci porunca este pentru suferindul de ciroză să renunţe la sare şi să mănânce proteine valoroase, totuşi în cantitate rezonabilă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă