x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum să fentezi bulimia de stres

Cum să fentezi bulimia de stres

de Irina Cristea    |    13 Mar 2010   •   00:00
Cum să fentezi bulimia de stres
Sursa foto: /Thinkstock

În urmă cu câţiva ani, pe când ne plângeam amicilor că trăim vremuri grele şi foarte stresante, n-aveam de unde bănui că se poate mult mai rău. Că va veni, nu-i aşa, criza şi că ne vom gândi cu o nostalgie duioasă la perioade din trecut când aveam impresia că trăim în suprasolicitare şi stres. Iar din umbra (alţii ar spune bezna) perioadelor dificile şi solicitante pândeşte şi, de cele mai multe ori, atacă un duşman cumplit: bulimia de stres. Există însă soluţii pentru a combate alimentarea "de nervi", asigură specialiştii americani.


Nervi întinşi la maximum la muncă şi acasă. Nesiguranţă şi anxietate privind serviciul, ratele, grădiniţia celui mic şi, în general, viitorul. Toate acestea sunt la ordinea zilei pentru un număr tot mai mare de persoane. Remediile nu depind de noi, dar fiecare crede că a descoperit mici soluţii cu ajutorul căreia să depăşească mai uşor problemele zilnice. Din această gamă de soluţii fac parte bolul cu paste cu sos, carne şi parmezan din abundenţă sau casoleta de îngheţată consumată cot la cot cu ritmul de desfăşurare al serialului-premieră de pe HBO. Pe moment, efectul este cel dorit - mult-aşteptata senzaţie de plăcută toropeală sau de bunădispoziţie. Pe termen mediu şi lung, această alimentaţie nesănătoasă, pe fond nervos, are efecte dezastruoase. Ingrediente nesănătoase, consumate la ore nepotri­vite, în cantităţi exagerate. Ce poate fi mai rău?

Această "automedicaţie cu hidrocarburi", cum o denumeşte Asociaţia Americană a Psihologilor, va da peste cap şi stomacul, şi acul cântarului şi în nici un caz nu va rezolva problemele care au generat-o. Specialiştii din SUA vin în ajutor cu o listă de trucuri cu ajutorul cărora bulimia de stres poate fi fentată.


UN FRIGIDER DOTAT CORECT
Cei care îşi cunosc meteahna de a da iama în frigider în condiţii de stres trebuie, obligatoriu, să se asigure că de pe rafturile şi din sertarele acestuia lipsesc tentaţiile culinare. Sau, cel puţin, că ele sunt bine mascate de produse sănătoase. Fructele, legumele, supele sau salatele trebuie aşezate pe centru, exact pe direcţia privirii. Ţinute cât mai la îndemână, opţiunile alimentare sănătoase ne vor aminti care este alegerea corectă. Dintr-o listă de produse care reduc tensiunea şi îmbuntăţesc tonusul psihic nu trebuie să lipsească migdalele, iaurturile degresate, fructele uscate, fisticul, somonul, alunele de pământ sau creveţii. Acestea vor stimula creierul să producă serotonină - "hormonul fericirii" - şi vor induce o plăcută stare de relaxare, explică Paul Lachance, medic şi profesor emerit la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey. Vitamina B6 din nuci şi B12 din peşte şi iaurt vor menţine, şi ele, organismul pe plus.


DISTRAGEREA ATENŢIEI
Automatul de gustărici amplasat pe holul redacţiei este, cred, unul dintre cei mai mari aliaţi ai mânca­tului la nervi. "Am nevoie de ceva dulce" sau "Dacă nu ronţăi ceva acum, o iau razna" sunt replicile cu care colegii mei mai dispar, în zile foarte solicitante, pentru a se întoarce la birou după câteva minune, cu privirile sticlind, ronţăind covrigei cu sare sau un baton zdravăn de ciocolată. În momente de tensiune, a apela la "ceva bun" pentru a uita de problema presantă şi pentru a prinde puteri e un instinct de înţeles.

Dar există idei mai bune decât a îmbuca o bombă calorică: un email plângăcios dar detensio­nant către un prieten, o conversaţie telefonică fără vreo legătură cu munca sau, pur şi simplu, punerea pe hârtie (sau pe monitor) a stării apăsătoare din acele momente. Dispoziţia va fi mai bună. Aport caloric, zero.


MAREA RONŢĂIALĂ
Cei care cedează nervos dacă nu ronţăie ceva în momentele de mare stres trebuie să ştie că chipsurile sau pufuleţii pe care şi-i îndeasă cu spor pot fi înlocuiţi cu migdale, felii de ardei gras sau rondele de morcovi. La fel, nevoia compulsivă de "ceva dulce" merge tratată cu mandarine şi portocale. Gust bun, fibre, vi­tamine, plus efectul antistres (dovedit, zice-se) al minuţiosului proces de decojire.


PRIVIND ÎNAPOI CU BUCURIE
Ţinute la vedere, pe birou sau acasă, câteva fotografii ce surpind momente speciale pot fi de mare ajutor în momentele în care nervozitatea, anxietatea sau tristeţea dau târcoale şi îndeamnă la vizitarea frigiderului. "Sunt suficiente 10 secunde de concentrare asupra unor imagini plăcute pentru ca tensiunea musculară să se reducă iar ritmul cardiac să se stabilizeze", este opinia lui Frederic Luskin, autorul cărţii "O viaţă fără stres".


COMENZI DEŞTEPTE
Un scenariu destul de comun în zilele noastre: acasă, târziu, după o zi lungă la lucru. Frigiderul, gol. Energia de a găti ceva, zero. Foamea şi dorinţa de re­la­xare, copleşitoare. Soluţia este o comandă la o firmă de catering, cu amendamentul că până şi astfel de opţiuni pot fi făcute "cu cap". Paste cu cât mai puţin sos şi, eventual, fără carne, creveţi sau pui cu sos de usturoi şi garnitură de legume şi orez brun sunt câteva dintre variantele sugerate de experţii americani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă