x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce adoarme cancerul

De ce adoarme cancerul

de Magda Marincovici    |    05 Dec 2007   •   00:00
De ce adoarme cancerul
Sursa foto: Eva Serrabassa/

Unele celule ale sistemului imunitar au capacitatea de a menţine in stare latentă o tumoare canceroasă, blocăndu-i progresia.

Unele celule ale sistemului imunitar au capacitatea de a menţine in stare latentă o tumoare canceroasă, blocăndu-i progresia.

La unii pacienţi sunt inregistrate perioade, uneori inexplicabile, de remisie a cancerului. Ceea ce le-a sugerat medicilor că unii agenţi din sistemul nostru imunitar sunt capabili să stopeze dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, s-au luat in calcul cazurile de apariţie a unor tumori după o grefă de organe. Acestea sunt tumori provenite din celule ale donatorului. El nu prezinta simptome de boală, dar tumoarea există, insă este menţinută in stare latentă, undeva ascunsă in organism. Echipa lui Robert Schreiber de la Washington University School of Medecine, SUA, a observat pentru prima dată această "adormire" a cancerului, in laborator, la şoareci.

EXPERIMENT. Cercetătorii au provocat tumori unui lot de şoareci. La unii leziunile au progresat, in timp ce la alţii s-au stopat din evoluţie. Studiind acest ultim lot de şoareci, Schreiber şi colegii săi au constatat că limfocitele T şi citokinele, agenţi specializaţi la nivelul sistemului imunitar in apărarea in funcţie de ţintă, joacă un rol decisiv in ţinerea sub control a tumorilor. Dimpotrivă, celulele care sunt mai puţin specializate nu sunt implicate in acest proces complicat.

In perioadele de echilibru, se pare că potenţialul celulelor canceroase de a se inmulţi este redus, in timp ce multe celule dispar. Comparativ cu unele celule tumorale care scapă de sub supravegherea sistemului imunitar, celulele menţinute in stare latentă emit semnale, prin care sunt recunoscute ca agenţi intruşi. Cercetătorii işi propun să studieze in profunzime aceste celule pentru a reuşi să declanşeze artificial intrarea in starea de latenţă a celuleor canceroase. Acest studiu a fost publicat recent in revista on line Nature. In unele cazuri, acest sistem poate să elimine celule canceroase, in alte cazuri nu reuşeşte să le identifice, iar in alte cazuri le controlează. Rezultatele cercetătorilor echipei lui Schreiber ar putea fi insă devastatoare, avertizează Cornelis Melief, cercetător la Universitatea Leiden in revista Nature. Astfel, chimioterapia sau radioterapia, care slăbesc sistemul imunitar, ar putea să trezească la viaţă aceste tumori, care sunt sub control.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă