x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce se blochează urina?

De ce se blochează urina?

de Florin Condurateanu    |    09 Apr 2010   •   00:00
De ce se blochează urina?
Sursa foto: /Thinkstock

Există oare vreun necaz ce poate apărea în sistemul rinichilor dacă omul face exces de mâncare şi toarnă prea multe pahare de alcool pe gât? Ei bine, abuzul alimentar şi mai ales cel de alcool pot decompensa semnificativ funcţionarea aparatului reno-urinar. Este o mirare, deoarece ce legătură imediată poate să fie între rinichi, mâncare şi băutură?



Aparatul urinar se află la interfaţa organismului în raport cu mediul înconjurător. Rinichii purifică organismul, dar şi sângele. Excesul de alcool poate conduce la retenţia de urină. Când sar calul cu paharele de alcool, oamenii au necazul de a simţi vezica plină, dar nu mai pot urina. Această incapacitate se întâlneşte după excesul de alcool, atât la tineri, dar şi la persoane în vârstă, însă este mai frecvent regăsită la cei suferinzi de prostată.

La tineri, alcoolul duce la reţinerea de urină fără urinare, apărând ca un fulger din senin. Retenţia urinară se întâlneşte şi la femei după ce au băut prea mult alcool.

Alimentele acide pot duce şi ele la retenţia de urină. Dar necazul apare şi de la mâncărurile grase şi prea condimentate. Oricum, retenţia de urină şi incapacitatea de a urina înseamnă o urgenţă urologică şi suferindul trebuie să meargă degrabă la spital.

SONDĂ
În cazul reţinerii de urină se face un gest de chirurgie simplă prin montarea unei sonde prin penis sau prin meatul uretral (deschiderea uretrei spre exterior) la femei, pentru a se da drumul la urină. La tinerii fără alte boli se montează sonda care evacuează urina şi pacientul este observat dacă apoi va urina normal.

Bărbaţii cu necazuri la prostată au parte de două strategii: unora li se montează sonda, se evacuează urina şi apoi sonda se scoate. Dar se întâmplă frecvent ca bărbatul cu boli de prostată să revină la spital peste două-trei zile din cauza recidivei reţinerii de urină fără evacuare. Unora, după ce li s-a scos sonda, li se prescriu medicamente, existând şansa ca ei să urineze spontan o vreme.

La a doua retenţie de urină însă, ei trebuie operaţi pentru a acţiona asupra cauzelor date de prostată. A doua atitudine, în cazul pacienţilor peste o anumită vârstă, cu necazuri la prostată, este de a li se monta sonda, pentru a debloca urina şi de a fi programaţi la intervenţie chirurgicală.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă