x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Decesul din cauza caniculei

Decesul din cauza caniculei

de Magda Marincovici    |    27 Iul 2007   •   00:00

Numărul deceselor provocate de caniculă a fost pus sub semnul indoileii, aşa cum au fost puse sub semnul intrebării datele oferite de INMH privitor la temperaturile din ultimele zile.

Numărul deceselor provocate de caniculă a fost pus sub semnul indoileii, aşa cum au fost puse sub semnul intrebării datele oferite de INMH privitor la temperaturile din ultimele zile. Am solicitat Ministerului Sănătăţii informaţii din care să inţelegem ce repere ia in calcul medicul cănd anunţă un deces din cauza caniculei.

Principalele urmări ale caniculei sunt puseul de temperatură şi/sau deshidratarea. Potrivit definiţiei de caz, cum spun specialiştii, deces prin puseu de temperatură apare la pacientul cu temperatura corpului de peste 40 de grade Celsius (şoc hipertermic), fără altă cauză evidentă de deces. De asemenea, deces prin puseu de temperatură este inregistrat la pacientul cu temperatura corpului intre 38,5 şi 40 de grade Celsius, fără altă cauză evidentă, dar care are pielea uscată şi fierbinte, dureri de cap, stare de confuzie, pierderea cunoştinţei, convulsii, creşterea enzimelor hepatice sau musculare. Potrivit definiţei de caz, există deces prin deshidratare celulară (hipoerosmolaritate plasmatică) sau deces prin deshidratare extracelulară.

Dacă organismul nu menţine cele 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt inlocuite in mod adecvat, pot apărea crampe de căldură, insolaţie, epuizare, şoc hipertermic. Medicul constată, pe lăngă datele personale ale decedatului, ce boli a avut, dacă efectua activităţi cu expunere la căldură, condiţiile de viaţă, dacă se afla sub tratament medicamentos.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă