x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Destinaţii cu risc de transmitere a virusului A (H1N1)

Destinaţii cu risc de transmitere a virusului A (H1N1)

de Magda Marincovici    |    11 Aug 2009   •   00:00
Destinaţii cu risc de transmitere a virusului A (H1N1)
Sursa foto: Toby Melville/Reuters

Sunt destinaţii pe glob despre care toată lumea ştie că sunt periculoase. Să ne gândim la Somalia, Irak, Afganistan... Dar din cauza epidemiei de gripă A (H1N1), la această listă se adaugă şi alte destinaţii spre care, în mod tradiţional, se îndreaptă anual un număr impresionant de turişti.



Peste jumătate din planetă
Noul virus al gripei A (H1N1) se deplasează de la un capăt la altul al pământului cu o viteză formidabilă. Astfel, riscul de contaminare creşte pe zi ce trece, la scară planetară. Potrivit Oficiului Federal al Sănătăţii Publice de la Geneva, regiunile cu cel mai înalt risc de transmitere a virusului sunt America de Nord, America Centrală, America de Sud, Caraibele, Australia, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia, Filipine, Brunei, Singapore, Malaezia, Thailanda, Israel, Marea Britanie, Spania (inclusiv insulele Canare şi Insulele Baleare), Cipru, Malta, teritoriile palestiniene. De remarcat, în mod special, pe această listă, sunt ţările europene Marea Britanie şi Spania, cea din urmă fiind una dintre destinaţiile cele mai căutate în actualul sezon. Ceea ce, evident, impune un grad sporit de vigilenţă. Se ştie că virusul gripei A - amestec de gene provenind de la virusurile gripei porcine, al gripei aviare şi al gripei umane - se transmite de la om la om prin picăturile de salivă răspândite când strănutăm sau tuşim. Virusul mai poate fi luat de pe suprafeţe contaminate. Foarte uşor se răspândeşte atunci când dăm mâna cu o persoana contaminată.

Asigurările venite de la OMS

Într-un comunicat emis la finalul săptămânii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dă asigurări că procedurile de atribuire a vaccinurilor contra gripei porcine nu vor fi accelerate în detrimentul calităţii medicamentului. Precizarea OMS răspunde temerilor exprimate de media potrivit căreia publicul ar trebui să fie informat asupra faptului că procedurile de atribuire a unei licenţe pentru vaccinul contra gripei virusului A (H1N1) sunt riguroase şi nu compromit securitatea şi calitatea acestuia. La ora actuală, companiile farmaceutice se află într-o cursă contra cronometru pentru obţinerea, într-un timp record, a unui vaccin contra noului virus A (H1N1), răspândit deja în 168 de ţări. În faţa ameninţării unei epidemii încă ţinute sub control, dar care ar putea să afecteze aproximativ 2 miliarde de persoane la nivel global, OMS recomandă guvernelor să accelereze procedurile de autorizare a vaccinului. De asemenea, recomandă ţărilor care administrează vaccinul să supravegheze atent modul de protejare şi eficienţa medicamentului după declanşarea campaniilor de vaccinare. Noul vaccin ar putea fi disponibil începând cu luna septembrie în vederea vaccinării în masă.

×
Subiecte în articol: virusului a (h1n1)