x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dinte pe dinte se vindecă

Dinte pe dinte se vindecă

de Magda Marincovici    |    20 Mar 2010   •   00:00
Dinte pe dinte se vindecă
Sursa foto: /Thinkstock

Medicii vor putea obţine apariţia unor dinţi naturali, creaţi din celule stem, în spaţiile rămase libere din cauza extracţiilor dentare.



Deocamdată, primul dinte realizat prin această modalitate s-a înregistrat la un şoarece de laborator şi este verde fosforescent. Culoarea este controlată, în sensul că cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au folosit o proteină pentru a diferenţia noul dinte.

ÎN FRANŢA...
Iată că a înlocui un dinte cu altul fără a recurge la o proteză ar putea deveni realitate. Pentru că o echipă de cercetători din Marsilia a făcut posibilă creşterea in vitro a unui molar. Este al treilea molar crescut in vitro. Potrivit cotidianului local La Provence, numărul din 11 martie, anunţul despre această importantă descoperire medicală a fost făcut de profesorul Imad About, cercetător la Facultatea de Odontologie din Marsilia.

Datorită dezvoltării dinţilor biologici plecând de la celule suşe conţinute în pulpa dentară, dinţii lipsă ar putea, într-o zi, să fie astfel înlocuiţi. De asemenea, un dinte "bolnav" ar putea să se regenereze din el însuşi. De exemplu, în cazul cariei, celula suşă permite deja regenerarea ţestului lipsă, dentina.

... ÎN JAPONIA ŞI...
Performanţele în odontologie sunt excepţionale şi în Japonia, explică profesorul Imad About. În aproape patru ani, o echipă de cercetători niponi a reuşit să combine două tipuri de celule necesare dezvoltării unui dinte (email şi dentină) şi a grefat un embrion dentar în gura unui şoarece. Cercetătorii au constatat că creşterea dintelui este perfectă.

Referitor la această performanţă, profesorul About a mai adăugat că "avansul înregistrat în odontologie are loc într-un ritm atât de rapid, încât în cel mult cinci ani sunt posibile teste clinice pe om. Pe termen scurt, sunt proiectate alte experimente bazate pe celule suşe conţinute în pulpa dentară. De altfel, noi ştim că acest tip de celule suşe aflate în pulpa dentară sunt, de asemenea, prezente în os, vase, neuroni... Plecând de la aceste celule, putem să reconstruim ţesut osos, susţine profesorul Imad About.

... ÎN ROMÂNIA
"Încerc să obţin ţesuturi dentare din celule stem. Am recoltat celule din pulpa dentară a adultului şi am încercat să diferenţiez ţesuturi dentare." Este mărturisirea unei tinere doctorande din Timişoara, Ruxandra Sava Roşianu. "În ţările din nordul Europei şi în statele asiatice se încearcă obţinerea de ţesuturi dentare din celule stem şi se reuşeşte pe etape. În viitor, aceasta e ideea: să reuşim să creştem un dinte în laborator la un pacient care l-a pierdut, din propriul ţesut dentar. Nu este vorba despre clonare", precizează medicul Ruxandra Sava Roşianu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă