x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dureri cauzate de geantă

Dureri cauzate de geantă

20 Mar 2011   •   16:49
Dureri cauzate de geantă
Sursa foto: /Thinkstock

157286-18-23-sante-9.jpgMică sau mare, cu formă ciudată sau clasică, poşeta este un accesoriu care nu lipseşte din garderoba niciunei femei. Din păcate, în ultimii ani, greutatea unei genţi de damă a crescut considerabil. Un telefon mobil (sau chiar mai multe), o sticlă cu apă plată, cheile maşinii, agenda, farduri etc. pot face ca geanta să cântărească cel puţin trei kilograme. Din această cauză nu ar trebui să mire pe nimeni dacă seara femeile să plâng de diverse dureri. Mai mulţi medici englezi, citaţi de publicaţia britanică DailyMail, afirmă că organismul unei femei poate fi serios afectat de încărcătura neechilibrată a genţii. 

Specialiştii mai afirmă că unele reprezentante ale sexului frumos nici nu realizează pericolul pe care îl reprezintă căratul zilnic al unei genţi grele. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât femeia care poartă o poşetă grea este obişnuită cu încălţămintea cu tocuri înalte. Proble­mele pe care le poate cauza banala geantă sunt multiple.

 

Inflamaţii
Căratul unei genţi grele poate determina înclinarea gâtului, deoarece orga­nismul are nevoie să se echilibreze. Din această cauză, partea opusă celei pe care se transportă geanta se comprimă şi provoacă tensiune. Această tensiune apare în zona în care se găseşte un mănunchi de nervi, ce formează plexul brahial. Consecinţele? Durere acută la nivelul gâtului şi inflamaţii musculare.

 

Sciatică
Pentru a susţine greutatea genţii, umărul respectiv este ţinut mai în spate şi mult mai ridicat decât celălalt. De aceea, muşchii situaţi în partea superioară a spatelui, precum şi cei care susţin coloana vertebrală sunt consi­de­rabil afectaţi. Dacă această postură este păstrată multă vreme, musculatura spatelui nu va putea susţine coloana în poziţie corectă şi, în timp, se ajunge la cocoaşă. În plus, vertebrele şi discurile ar putea fi de ase­menea afectate. Mai mult, căratul unei genţi grele poate cauza în timp degenerarea discurilor vertebrale şi prolaps (deplasarea discu­rilor), putând fi nevoie chiar de o intervenţie chirurgicală în astfel de cazuri. Totodată, o geantă grea poate determina comprimarea la nivelul nervilor spinali, ceea ce poate duce la sciatică.

 

Efort crescut la deplasare
Braţul care susţine poşeta este obli­gat să se mişte mult mai puţin în timpul mersului decât celălalt. Specialiştii avertizează însă că această situaţie este nefirească, deoarece este natural ca omul să îşi mişte ambele braţe când se deplasează. Fără acest balans, corpul face un efort mai mare pentru a înainta. De asemenea, nervii braţelor pot fi iritaţi de presiunea pe care o exercită geanta, ducând la dureri cronice.

 

Artrită
Presiunea mare produsă de o geantă grea face ca multe femei să facă artrită. De asemenea, mersul este modificat, astfel că forţele care acţionează la nivelul sistemului osos pot fi modificate. În timp, se instalează durerea. Pe de altă parte, greutatea genţii este propor­ţională cu presiunea exercitată asupra articu­laţiilor picioa­relor. Într-o perioadă lungă de timp, forţarea genunchilor poate duce la uzura încheieturilor.

Sfaturi
n) Încercaţi, pe cât posibil, să înlocuiţi geanta cu un rucsac.
n) Mutaţi geanta de pe un umăr pe celălalt, la intervale scurte de timp.
n) Achiziţionaţi genţi a căror baretă, de preferat lată, să permită purtarea lor pe diagonala trunchiului (genţi tip poştaş).
În această situaţie, cureaua trebuie să fie destul de scurtă, astfel încât geanta să rămână aproape de corp.

×