x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fără solniţă la masă!

Fără solniţă la masă!

de Florin Condurateanu    |    31 Ian 2011   •   18:00
Fără solniţă la masă!
Sursa foto: /Thinkstock

149174-04-17-sante-22.jpgUn mare păcat al societăţii moderne este că alimentele vizează mai curând aspectul financiar, câştigurile de pe urma vânzării acestora, decât aspectul nutritiv. În loc ca alimentele să fie mai cu seamă de calitate superioară, bogate în principii nutritive valoroase, ei bine fabricanţii le îndeasă cu coloranţi, conservanţi, cu alte adaosuri chimice pentru a mirosi frumos şi a-i ispiti pe cumpărători. Astfel că, omul înghite chimie şi iar chimie. Din pricina dorinţei producătorilor ca alimentele să-l tragă de mânecă pe cumpărător prin culori ţipătoare şi alte ispite – pufoşenie, formă etc. – s-a dat naibii şi balanţa dintre elementele principale. S-a stricat echilibrul între proteine, grăsimi şi glucide.

Apropo, galbenul este campion în clasamentul culorilor atractive. Iar coloranţii sunt dintre cei mai nocivi pentru organismul nostru. Ficatul nu mai face faţă la invadarea lui cu atâtea adaosuri chimice, nu mai poate să prelucreze alimente atât de rău concepute calitativ şi cantitativ. În alimente sunt prea multe lipide, adică grăsimi, prea multe calorii şi chimicale. Dar omul modern este prea tentat să bea excesiv alcool. Molecula de alcool ajunge cel mai repede în ficat şi acetaldehida formată din alcool în ficat nu mai este degradată de enzima specializată. Acetaldehida precipită proteinele precum apa fierbinte albuşul din ou. Unii nici nu au această enzimă. Se ajunge la hepatite cronice şi ciroză. Unii sunt văduviţi şi de o altă enzimă specializată să dezactiveze grăsimile. Unii oameni nu au unii receptori pe celula ficatului care uşurează absorbţia grăsimilor în ficat şi descompunerea lor. Aşa că grăsimile rămân în sânge ca acel colesterol. Trebuie să se evite acele alimente prea bogate în colesterol chiar dacă dieta aduce doar 10%-15% din totalul colesterolului, restul, grosul fiind fabricat chiar de organism.

Medicamentele numite statine reduc grăsimile în sânge. Medicamentele pe bază de statine se înghit seara pentru a bloca producerea de colesterol noaptea. Doar excesul de colesterol dăunează fiindcă el este vital în concentraţie normală. Colesterolul creează elemente pentru reconstrucţia tuturor ţesuturilor. Dar din colesterol se porneşte şi producerea de hormoni.

Unii au din naştere nişte enzime care transformă aluaturile şi cartofii în grăsimi. Alergarea nu prea rezolvă excesul de colesterol. Iată şi alte păcate din alimentele moderne. Prea multă margarină, prea multe grăsimi animale. Dar mai există un lucru rău: în alimente, fabricanţii introduc prea multă sare ca să fie mai mult timp conservate. La noi în alimente, sarea este în cantitate dublă. Aşa că se mănâncă de 3-4 ori mai multă sare. Concluzia: solniţa trebuie să dispară de pe masă.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei