x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fitoterapie de iarnă

Fitoterapie de iarnă

de Magda Marincovici    |    20 Dec 2007   •   00:00
Fitoterapie de iarnă

Răcelile, depresia, dar şi scăderea capacităţii de apărare a organismului sunt frecvente in sezonul rece. Aceste riscuri pot fi reduse cu ajutorul fitoterapiei de iarnă.

Răcelile, depresia, dar şi scăderea capacităţii de apărare a organismului sunt frecvente in sezonul rece. Aceste riscuri pot fi reduse cu ajutorul fitoterapiei de iarnă.

Măceşele sunt principalul aliat in acest sezon, deoarece este cel mai valoros depozit natural de vitamina C, surclasănd portocala, lămăia şi kiwi. In perioadele reci, vitamina C intervine in aproape toate reacţiile chimice ale organismului. Această vitamină favorizează in special absorbţia fierului la nivelul intestinului. Este un puternic antioxidant care stopează formarea radicalilor liberi, prevenind afecţiunile de sezon. Putem beneficia de vitamina C din măceşe sub forma unui ceai zilnic, indulcit sau nu.

Studii recente confirmă remarcabilele proprietăţi ale ginsengului: imbunătăţeşte schimburile energetice, oxigenarea celulelor, sinteza neuromediatorilor. Aşa se explică faptul că persoanele care iau ginseng in acest sezon beneficiază de rezistenţă fizică, de performanţe intelectuale şi chiar sexuale. Ginsengul este ideal pentru combaterea efectelor stresului. Se recomandă adulţilor, mai puţin gravidelor, căte o capsulă dimineaţa şi seara, cu un pahar de apă. Cura de ginseng nu trebuie să depăşească trei luni. Datorită proprietăţilor antibacteriene, propolisul ajută in lupta contra răcelilor şi gripei. Propolisul este bogat in vitamine şi oligoelemente, fiind un tonic valoros pentru organism.

ECHINACEA. Extractul de echinacea este indicat mai ales iarna, pentru a ţine piept atacului unor boli infecţioase de sezon localizate in zona căilor respiratorii: rinite, bronşite simple, stări gripale. In general, se ia o capsulă dimineaţa şi seara cu un pahar de apă. In cazuri de recidivă se va respecta următoarea reţetă: cura de zece zile in fiecare lună de iarnă. Nu se administrează in cazurile de boli ale sistemului imunitar.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă