x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Franzeluta de la Vel Pitar

Franzeluta de la Vel Pitar

de Magda Marincovici    |    13 Dec 2006   •   00:00
Franzeluta de la Vel Pitar

O paine buna, care totusi trebuie mancata cu moderatie. Mai ales de persoanele suferinde de diabet sau cu tendinte de ingrasare. O paine care chiar ar putea fi foarte buna, cu conditia ca producatorul sa renunte la conservant.

CE MANCAM - Paine din faina neagra si cu tarate
O paine buna, care totusi trebuie mancata cu moderatie. Mai ales de persoanele suferinde de diabet sau cu tendinte de ingrasare. O paine care chiar ar putea fi foarte buna, cu conditia ca producatorul sa renunte la conservant.

Ingrediente: faina neagra de grau (46,5%), apa, faina alba de grau, tarate de grau (2,5%), drojdie, gluten, sare iodata, faina de malt prajit, amelioratori de faina (faina de grau, emulgatori E 472d - ester mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi; antioxidanti: E 300 - acid ascorbic, enzime), conservant E 282 - propionat de calciu.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune ca, din punct de vedere al caracteristicilor senzoriale, produsul are culoare caracteristica, gust si aroma placute, textura fina, elastica, aerata.

Indice de satietate moderat. "Desi produsul nu beneficiaza de eticheta nutritionala (conform legii romanesti, aceasta fiind optionala), tinand seama de compozitie, apreciem ca produsul are o densitate calorica medie, cu o densitate nutritionala medie. Scorul antioxidant nu poate fi stabilit. Indexul glicemic al produsului este mediu spre ridicat. Produsul contine fibre alimentare cu efect benefic, faina neagra conferindu-i, de asemenea, o buna calitate nutritionala. Din pacate, pentru prelungirea termenului de valabilitate s-a utilizat conservantul propionat de calciu al carui consum frecvent nu este indicat."

CONCLUZIE. Specialistul nostru este de parere ca "este un sortiment de panificatie relativ echilibrat nutritional, dar, ca orice produs fainos, contine o cantitate ridicata de poliglucide (amidon) ce trebuie consumate de diabetici doar cu respectarea indicatiilor medicului specialist. O felie de paine - aproximativ 25 g (un Be - bread equivalent) - contine aproximativ 11 g de glucoza. De asemenea, ca orice paine, si aceasta va fi consumata cu moderatie de persoanele supraponderale si obeze. Ar fi fost ideal daca nu continea conservant".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă făină