x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatorii au nevoie de vitamine

Fumatorii au nevoie de vitamine

24 Apr 2005   •   00:00

Fumatorii pot evita bolile cronice precum cancerul la plamani, problemele de inima sau emfizemul crescand cantitatea de vitamine C si E din corp, conform unui studiu Linus Pauling de la Universitatea Oregon.



  • de OANA ANTONESCU

  • CARENTE. Vitaminele C si E sunt deficitare la fumatori
    Studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca radicalii liberi ce afecteaza celulele pot fi combatuti cu vitaminele C si E.

    TESTE. Bruno si Maret Traber, profesorii institutului care s-a ocupat de studiu, au aratat in cercetari anterioare ca fumatorii au o cantitate mai mica de vitamina C in corp, in comparatie cu nefumatorii. Bruno si Traber au facut studii pe 10 fumatori si alti 10 nefumatori, timp de sase zile, urmarind viteza cu care vitaminele dispareau din corp. Vitamina E a scazut cu 13 procente mai repede la persoanele fumatoare comparativ cu nefumatorii, conform concluziilor studiului. Procesul are legatura cu cantitatea de vitamina C din corp, care face posibila echilibrarea cantitatii de vitamina E. "Acest lucru demonstreaza ca fumatorii trebuie sa isi suplimenteze cantitatea de vitamine C si E in dieta", concluzioneaza Bruno Traber. El sugereaza acestei categorii de populatie sa ia masuri, cu atat mai mult cu cat mai putin de 5% din americani isi iau cantitatea de 15 miligrame recomandata zilnic.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă