Fumatul produce ravagii in organismul omului, nu iarta mai nici un subansamblu al acestui organism. Bineinteles ca agreseaza si nasul, gatul si urechile, adica teritoriul ORL.
Fumatul produce ravagii in organismul omului, nu iarta mai nici un subansamblu al acestui organism. Bineinteles ca agreseaza si nasul, gatul si urechile, adica teritoriul ORL.Continua sa explice ce necazuri produc tigarile in aceasta zona a organismului profesorul doctor Dorin Sarafoleanu. Fumatul provoaca bronsite cronice, laringite cronice, rinofaringite, o ingrosare a vocii, produce sforait si cancere de laringe, de amigdale, cancere de stomac si de esofag. Gudroanele din fumul de tigara deterioreaza structura moleculelor. Nefumatorii care inhaleaza fumul altora sufera chiar mai rau decat fumatorii.
In special copiii care sunt mai sensibili, ei resimt tulburari de crestere, polipii lor sunt mai mari, copiii fumatorilor, obligati sa fumeze pasiv, fac mai frecvent otite, bronsite si alte boli ORL, ei au o paloare caracteristica. Fumul de tigara si substantele otravitoare din el distrug cilii care se afla in structura mucoasei din caile respiratorii superioare. Acesti cili, constituiti intr-un veritabil covor ce se misca intr-o singura directie, elimina substantele nedorite din caile respiratorii, aceste deseuri se elimina prin suflatul nasului, prin tuse, prin expectoratie. Dar fumatul nu numai ca distruge acesti cili cu rol de curatare, fumul si otravurile din el modifica si calitatea mucusului, el devine mucus inferior fara calitatile ce-l ajuta sa prelucreze aerul de respirat, curatindu-l. Fumatul provoaca acel cancer de amigdale, care se manifesta prin dureri surde, mai accentuate in timpul inghititului, dureri localizate doar pe o parte, care nu trec la antibiotice si care inflameaza si ganglionii de sub mandibula. Si tot fumatul este acuzat ca provoaca acel cancer de laringe, forma mai perfida fiindca nu aduce dureri, ci doar o raguseala indelungata.
Daca o raguseala dureaza mai mult de 3-4 saptamani, suferindul trebuie sa se supuna consultului intr-o clinica ORL pentru a fi diagnosticat din timp cancerul de laringe. Operatia facuta in faze incipiente nu presupune extirparea totala a laringelui, astfel ca omul poate vorbi in continuare si se poate hrani prin restul de laringe, nu printr-o canula.
Citește pe Antena3.ro