x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Furtună din cauza unor enzime

Furtună din cauza unor enzime

de Florin Condurateanu    |    31 Ian 2009   •   00:00

S-a precizat deci, cum că adevăratele colite sunt numai suferinţele ce implică inflamaţia mucoasei colonului. Deci inflamaţia peretelui interior al intestinului gros. O mulţime de factori cauzează această inflamaţie a mucoasei colonului.



Cu ani în urmă, prea multe suferinţe ale tubului digestiv erau excesiv diagnosticate drept colite. Era denumită colită de fermentaţie starea de diaree la unii oameni, după ce beau lapte dulce.

Medicina actuală a stabilit adevărul. Diareea la aceşti oameni, după consumul de lapte dulce, se producea fiindcă în intestinul subţire superior la aceşti oameni nu exista o enzimă (lactaza) care să prelucreze lactoza din lapte. Pacienţii cu lipsa acelei enzime nu mai digerau laptele dulce şi lactoza neprelucrată ajungea în colon cauzând crampe, ghiorăieli ale maţelor şi diaree explozivă. Iată că în aceste cazuri de diaree nu era vorba de o colită de fermentaţie, adică de o inflamaţie, ci situaţia era provocată de un deficit de enzimă cu care unii oameni se năşteau sau această lipsă de lactază apărea pe parcursul vieţii.

După ce a explicat toate acestea, profesorul doctor Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie, mai dă un exemplu de diagnostic exagerat în domeniul colitelor. La unii oameni, în intestinul subţire se face simţit un deficit de zaharoză, astfel că la ei nu se mai desface zahărul din fructe şi iarăşi apare o diaree greşit diagnosticată acum o vreme, precum o colită de fermentaţie. Alţi pacienţi suferă de diaree din cauza lipsei unei alte enzime, numită trihalază, care are rolul de a digera ciupercile. Aceste deficite de enzime reamintim că sunt fie dobândite de-a lungul vieţii, fie te naşti cu această lipsă de enzime.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă