x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gata cu cariile si plombele!

Gata cu cariile si plombele!

15 Mai 2005   •   00:00

In prezent, cultivarea a tot felul de celule si tesuturi in laborator a devenit o procedura aproape banala. Mai nou, dentistii americani au pus la punct si obtinerea dintilor in eprubeta. Astfel, vom putea fi inarmati pana in dinti contra cariilor si altor probleme dentare.

  • de STELUTA INDREI
  • VIATA SANATOASA
  • TEHNICA REVOLUTIONARA. In viitor, foarte multi oameni vor putea avea un zambet perfect datorita implantului cu tesuturi dentare obtinute in laborator
    Profesorul doctor Mary MacDougall si colegii sai de la Universitatea San Antonio din Texas s-au consacrat de mai multi ani procedeelor de inmultire in laborator a diferitelor celule dentare capabile sa produca smalt, dentina si pulpa dentara. De asemenea, cercetarile lor au fost indreptate spre mai buna intelegere a mecanismelor implicate in aparitia anumitor anomalii dentare.

    PERSPECTIVE. Smaltul, cel mai dur tesut al organismului, reprezinta prima parte a dintelui afectata de carii. Datorita rezultatelor obtinute de cercetatorii americani, plombele si cavitatile dintilor afectate de obturatii ar putea fi de domeniul trecutului. Utilizarea tesutului dentar cultivat in laborator va face posibila tratarea cariei fara a leza partea sanatoasa a dintelui.

    Echipa de dentisti a primit din partea Institutului american pentru cercetare stomatologica si cranio-faciala suma de 4,6 milioane de dolari pentru continuarea studiului. El se va desfasura in colaborare cu alti cercetatori de la Universitatea din Missouri.

    Pana in prezent specialistii din Texas au obtinut, in laborator, cresterea celulelor dentare provenind de la rozatoare. In curand urmeaza sa se experimenteze cresterea in eprubeta a dintilor umani. "Aceasta perspectiva, care se intrevede peste cativa ani buni, ar putea revolutiona medicina", afirma prof. dr. MacDougall. Mugurii dentari obtinuti pe cale artificiala ar putea, fara nici un risc de respingere, sa duca la realizarea unor implanturi care inlocuiesc radacina din titan, utilizata in prezent. Specialistii sustin ca acesti dinti cultivati vor putea sa inlocuiasca dintii pierduti din cauza cariilor sau a accidentelor. Aceeasi solutie se poate aplica si in cazul dintilor insuficient dezvoltati din cauza unor boli congenitale.

    GENETICA. Echipa de la Universitatea San Antonio cerceteaza si mecanismele genetice care intervin in formarea si cresterea dintilor. Expertii spera sa descopere genele implicate in anomaliile dentare si prin corectarea lor sa rezolve aceste afectiuni. Datorita terapiei genice, dintii nostri vor putea fi perfect aliniati, iar aparatele dentare vor fi in curs de disparitie. De asemenea, se va putea corecta marimea dintilor, culoarea, numarul si forma lor.

    CONTESTATII
    Numerosi colegi ai profesorului doctor Mary MacDougall, dentisti practicieni, nu au fost foarte incantati de rezultatele acestui studiu. Contestatarii sunt nemultumiti de faptul ca ar putea sa ramana fara loc de munca. Dar cum descoperirea nu va fi pusa in practica prea curand, dentistii americani pot sta linistiti. Pacientii vor apela in continuare la ei pentru plombarea dintilor.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă