x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gauri in peretii inimii

Gauri in peretii inimii

04 Mar 2005   •   00:00

Procentajul sugarilor care se nasc cu un defect la inima este intre 1% si 2%, adica 900 de copii se nasc pe an cu defecte congenitale la inima. Doctor Ioana Gheorghiu, medic primar pediatru la Clinica de cardiologie din Institutul de boli cardiovasculare "C.C. Iliescu" de la Fundeni, spune ca din totalul bolilor cardiace la copii, 60%-70% sunt malformatii congenitale.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cele mai frecvente sunt defectele septale, 40% dintre ele sunt defectele septale ventriculare, pe locul 2 se plaseaza defectele septale interatriale. Sunt defecte aparute chiar din viata intrauterina in sept, adica in peretii inimii. In peretele ce desparte atriul stang de cel drept pot aparea defecte in zona de mijloc, in zona inferioara sau in cea superioara. Cea mai deasa este comunicarea anormala intre atrii in zona de mijloc, datorita acestui defect circula anormal un flux de sange din atriul stang in atriul drept, lucru care n-ar trebui sa aiba loc si astfel se incarca prea mult circulatia pulmonara. Operat la timp, acest defect se rezolva, si copilul va duce o viata de om normal. Cand defectul se amplaseaza in zona inferioara a peretelui dintre atrii, sufera in acelasi timp si valva mitrala.

Daca din nastere are loc o circulatie anormala prin peretele dintre atrii, in zona lui de sus apar in plus si anomalii in drenajul venelor pulmonare. Ambele defecte expuse mai sus se rezolva chirurgical. Defectele aparute in peretele dintre ventricule inseamna o comunicare anormala intre ventricule, debitul de sange scapat aiurea prin aceste orificii nefiresti este mare si supraincarca, suprasolicita mult circulatia pulmonara. Fiind debit mare de sange, acesta se aude mai puternic, se simte chiar si un freamat punand mana pe pieptul copilului. Alarmati, parintii vin mai repede la medic, si asta e bine. Daca raportul intre circulatia pulmonara si circulatia sistemica este mai mic de 1,5, copiii nu au nevoie de tratamente, daca insa raportul este mai mare de 1,5, se intervine chirurgical cu rezultate bune.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă