x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravidele şi copiii nu spun "Alo" la celular

Gravidele şi copiii nu spun "Alo" la celular

de Magda Marincovici    |    24 Ian 2011   •   19:09
Gravidele şi copiii nu spun "Alo" la celular
Sursa foto: /Thinkstock

148085-04-11-sante-page-3-image-0001.jpgUtilizarea telefonului mobil în perioada de sarcină ar putea expune bebeluşul unui risc sporit de tulburări comportamentale, susţine un amplu studiu danez, publicat în Journal of epidemiology and community health (7 decembrie 2010).  Riscul creşte având efecte imprevizibile în cazul copiilor de peste un an care deja "vorbesc" la telefonul mobil.

Efecte pe termen lung
28.000 de copii sub 7 ani şi mamele acestora au participat la un studiu care a urmărit să aducă probe suplimentare cum că bebeluşul, aflat sub acţiunea microundelor emise de telefonul mobil înainte şi după venirea lui pe lume, poate să dezvolte tul­bu­­rări de comportament. 10% dintre bebeluşi au fost expuşi micro­undelor încă din perioada fetală şi după naştere, iar 30% dintre copii sub 7 ani vorbeau deja la mobil. În etapa a doua a studiului, procentele de participanţi au crescut la 17% şi, respectiv, la 35%. În ambele etape ale studiului, 3% dintre subiecţi au prezentat, de-a lungul timpului, tulburări de comportament bordelin (TCB).

Deşi legăturile de cauzalitate sunt încă incomplete, totuşi rezultatele obţinute nu sunt lipsite de interes, spun specialiştii. Potrivit unor calcule, expunerea la telefoanele mobile în perioada fetală şi după naştere sporeşte cu 50% riscul de tulburări comportamentale chiar în primul an de şcoală. Acest risc se reduce la 40% în cazul copiilor expuşi doar în perioada fetală şi la 20% dacă micuţii s-au confruntat cu efectele telefoniei mobile după ce au venit pe lume.

În 2003, programul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii lansat prin Centrul de Cercetări asupra Cancerului nu a stabilit un raport direct între neoplasm şi telefonul mobil. În schimb, recentul studiul danez, axat pe efectele termice ale microundelor emise de telefonul mobil asupra celulelor superficiale ale creierului omului, aduce dovezi care nu pot fi ignorate.

În prezent, subiectul, care a iscat vii polemici, îl reprezintă frecvenţele joase, deoarece acestea ar fi apropiate undelor alpha emise de creierul nostru şi s-ar crea unele interferenţe. Tocmai aceste interferenţe ar putea acţiona asupra capacităţii de concentrare sau a nivelului de stres.

După cum se observă, încă mai este nevoie de dovezi. Totuşi, pentru a elimina suspiciunile sau explicaţiile pe bază de coincidenţe, se impune efectuarea periodică a unor studii riguroase care să aducă dovezi convingătoare.

Cert este că craniul copiilor, mult mai mic decât cel al adulţilor, ar putea fi comparat cu o cutie de rezonanţă asupra căreia acţionează telefoanele mobile, provocând grave dezechilibre în modul de comportament al celor mici.  Autorii danezi nu bat în retragere punând punctul pe i: trebuie să fim conştienţi că expunerea copiilor şi a femeilor însărcinate la microundele emise de telefoanele mobile comportă riscuri şi aceasta din cauza utilizării aproape fără excepţie a acestor aparate. 

SIMPOIME. Tulburarea de personalitate borderlină (TCB) prezintă simptome de instabi­litate emoţională, impulsivitate, îndoilei asupra imaginii de sine, manie greu controlată, sentimente intense de respingere/abandonare... De asemenea, persoanele cu TCB sunt predispuse la depresii şi dezechilibre în modul de a se alimenta (abuzul şi/sau privarea de mâncare).

×
Subiecte în articol: radiatii