Revista medicală "The Lancet" pune sub semnul intrebării tratamentele homeopatice administrate in cazul bolilor severe.
Revista medicală "The Lancet" pune sub semnul intrebării tratamentele homeopatice administrate in cazul bolilor severe. De asemenea, atrage atenţia asupra pericolului la care se expun bolnavii de cancer sau SIDA care renunţă la tratamentele alopate in favoarea celor homeopatice.
La Londra, la 1 decembrie, Ziua mondială consacrată luptei contra SIDA, va fi organizată o reuniune cu tema "homeopatia şi simptomele SIDA". Evenimentul a atras reacţii din partea medicilor alopaţi. Recent, serviciile de sănătate britanice au decis să intrerupă finanţarea unui centru specializat in homeopatie şi chiar a unor spitale. Şi in Franţa, periodic revin in actualitate discu-ţiile pro şi contra homeopatiei.
Medicamentele homeopatice sunt produse obţinute prin diluţii repetate ale moleculelor active. Astfel, in produsul final, cantitatea de moleculă activă este aproape neglijabilă. Aşa se explică faptul că s-a făcut comparaţia intre unele tratamente homeopatice şi placebo, substanţe lipsite de acţiune farmacologică. Totuşi, revista "The Lancet" precizează că, in unele cazuri, efectele homeopatiei au fost benefice cum ar fi, de exemplu, in secolul al XIX-lea, in timpul unei epidemii de holeră declanşată la Londra.
PRO ŞI CONTRA. Toată lumea recunoaşte că tratamentele homeopatice nu sunt insoţite de efecte secundare. In afecţiuni benigne, de scurtă durată, care se pot vindeca de la sine, cum ar fi unele viroze de sezon, homeopatia poate fi o soluţie. Se spune că este cel mai mic rău comparativ cu unele medicamente, care sunt asociate cu multiple efecte secundare. Totuşi, nu acelaşi lucru se poate spune despre homepatie in cazul bolilor severe: SIDA, cancere etc. Mai ales atunci cănd pacienţii cu boli grave se limitează la tratamente homeopatice, renunţănd complet la tratamentele alopate, eficiente, care le-ar oferi o şansă de vindecare.
magda.marincovici@jurnalul.ro