x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Igiena intimă

de Dr Dana Tinică    |    28 Feb 2011   •   18:18
Igiena intimă
Sursa foto: /Thinkstock

Igiena intimă – un subiect important pentru fiecare femeie , uneori trecut sub tăcere din pudoare excesivă, alteori devenit o preocupare obsesivă. Un domeniu care a evo­luat mult în special în ultimele decenii, dezvoltând o adevărată industrie. În esenţă, o bună igienă locală este garanţia sănătăţii organelor genitale şi a activităţii de reproducere. Trebuie stabilit însă care este graniţa dintre normal şi patologic, când mijloacele igienice sunt depăşite şi trebuie să apelăm la îngrijiri medicale!

Pentru a înţelege particularităţile de îngrijire a zonei, trebuie precizat că vaginul are anumite caracteristici. La acest nivel există o floră microbiană specifică, foarte dezvoltată, care este reprezentată în proporţie de 90% de Lactobacillus acido­phi­lus, ce secretă acid lactic. Această substanţă este importantă în menţinerea ph-ului vaginal, care este de 3,8-4,2 mai mic decât cel al pielii, care este în medie de 5,5. De aici şi necesitatea folosirii unor produse de igienă specifice. Ph-ul creşte uneori, de exemplu, în timpul sau după menstruaţie ori după actul sexual, ceea ce face ca să crească şi susceptibilitatea la infecţii. În mod normal, există o secreţie vaginală puţin abundentă, clară sau albicioasă, cu un miros specific. Dacă însă secreţia apare în exces, este îngroşată, de culoare diferită, cu miros pătrunzător, este probabil vorba despre o infecţie şi folosirea spray-urilor intime sau spălările excesive nu vor avea nici un efect. Soluţia: un consult medical şi aplicat tratamentul recomandat.

 

Flora locală
Concluzia este că această floră trebuie neapărat protejată, şi nu eliminată prin îngrijiri nepotrivite sau agresive. Este suficient, de obicei, ca zona să fie spălată de două ori pe zi, cu apă călduţă, nu fierbinte, şi cu un săpun sau gel specific, cu un ph neutru. Nu trebuie folosite săpun obişnuit sau antiseptice. Produsele nu trebuie să fie parfumate sau colorate. Se spală zona vulvară, fără a introduce apă sau gel în interiorul vaginului. Nu trebuie folosit burete sau exfoliant, nu trebuie frecat insistent. Jetul de apă nu trebuie să fie puternic şi nu trebuie îndreptat în interiorul vaginului, pentru a nu spăla flora locală sau a introduce alţi germeni.

Din acest motiv sunt contraindicate şi spălăturile sau irigaţiile vaginale, care pot fi făcute doar în scop tera­peutic, la recomandarea medicului. După spălare se clăteşte abundent şi se şterge bine cu un prosop perso­nal. Nu sunt indicate spray-ul intim, pudra, şerveţelele umede sau absorbantele parfumate, care pot determina alergii sau iritaţii. Atenţie şi la folosirea unei creme depilatoare local, care poate avea, de asemenea, un efect iritant. Dacă zona vulvară este uscată, se poate recurge la o cremă sau loţiune specială cu efect protector, dar aplicată numai în exterior. Dacă este vorba despre uscăciunea şi fragilizarea mucoasei determinate de menopauză, medicul va prescrie un tratament. Duşul sau spălarea zonei genito-anale trebuie practicată înainte şi după sex, precum şi după scaun. După folosirea toaletei, zona trebuie ştearsă din faţă spre spate, pentru a nu introduce bacterii din colon spre căile urinare.

 

Recomandări
În timpul menstruaţiei se folosesc diferite mijloace de protecţie. Acestea se aleg în funcţie de caracteristicile ciclului. Dacă recurgeţi la absorbante, optaţi pentru unele cu structura din bumbac, nu nailon, neparfumate. Chiar dacă folosiţi unul cu capacitate mare de absorbţie, schimbaţi-l suficient de des, pentru a nu constitui un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor. Tampoanele trebuie folosite cu şi mai mare precauţie. Ele trebuie schimbate la două-trei ore, este preferabil să fie folosite doar în prima zi a ciclului, când acesta e mai abundent, şi nu trebuie lăsate niciodată peste noapte. În orice caz, nu trebuie folosite în afara perioa­dei menstruale, deoarece usucă excesiv mucoasa. Dacă nu sunt schimbate suficient de des, pot determina o stare  gravă – sindromul de şoc toxic –, determinat de o infecţie stafilococică sau streptococică.

Este o afecţiune rară, dar foarte gravă, care se manifestă cu febră, scăderea tensiunii arteriale, erupţie cutanată, vărsături, iar în final insuficienţă organică multiplă şi uneori deces. Absorbantele zilnice trebuie şi ele schimbate la patru ore. Foarte important, toate aceste produse trebuie păstrate în condiţii igienice bune, într-un loc ferit de umezeală (deci nu în baie, ci mai degrabă în dormitor). În ultimii ani a început a fi folosit un nou dispozitiv, cupa menstruală, care introdusă în vagin colectează sângele. Poate fi menţinută mai multe ore, după care este scoasă, golită, curăţată şi poate fi refolosită (chiar mai mulţi ani). Există şi cupe de unică folosinţă. În fine, lenjeria intimă trebuie să fie din bumbac (care absoarbe umezeala), nu foarte strâmtă şi schimbată de mai multe ori pe zi. Cea din materiale sintetice sau tip tanga (care poate aduce germeni din zona anusului înspre zona genitală) trebuie folosită rar.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei