O echipa de cercetatori elvetieni este pe punctul de a obtine, in premiera, un vaccin impotriva tutunului. Ideea este simpla: administrat fumatorului, vaccinul determina fabricarea de anticorpi contra nicotinei.
|
|
PERSPECTIVA. Cei care vor dori sa renunte la tigara vor avea posibilitatea de a fi vaccinati
|
In acest context, arsenalul luptei contra tabagismului a fost dotat cu o noua arma. O echipa de cercetatori din Elvetia experimenteaza un vaccin antinicotina. Principiul vaccinului este de a induce producerea de anticorpi antinicotina. Atacata de anticorpi, nicotina nu mai ajunge la creier, ceea ce reduce dependenta de fumat.
REZULTATE PRELIMINARE. Intr-o prima etapa, capacitatea vaccinului de a produce anticorpi a fost testata pe 40 de voluntari nefumatori. Anticorpii au rezistat in organismul acestora peste 50 de zile. Ulterior, 300 de fumatori inraiti, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, care au incercat sa renunte la fumat de cel putin trei ori, au primit un vaccin zilnic, timp de 5 zile. Rezultatele demonstreaza eficienta vaccinului: 40% dintre participanti au reusit sa se lase de fumat dupa 6 luni de la vaccinare.
In plus, datele arata ca o treime dintre subiecti a raspuns foarte bine la tratament, astfel incat a produs o cantitate ridicata de anticorpi. Astfel, 57% dintre acestia au reusit sa se abtina. Pentru celelalte doua treimi dintre subiectii vaccinati, nivelul de anticorpi a fost mai mic, dar totusi 32% au renuntat la fumat.
CONCLUZIE. Eficienta vaccinului antinicotina depinde de cantitatea de anticorpi produsi. Cercetatorii spun ca mai sunt necesare si alte teste pentru a se obtine forma finala a acestui vaccin. Totusi, ei atrag atentia ca dependenta de tutun este foarte greu de combatut. Orice dependenta odata instalata este dificil de depasit. In asteptare ca acest vaccin sa se gaseasca pe piata, elvetienii se gandesc sa obtina o forma mai simpla pentru prevenirea tabagismului la adolescenti.
ZIUA MONDIALA FARA TUTUN
|
Astazi este marcata Ziua Mondiala fara Tutun. Anul acesta, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta zi se va concentra pe rolul profesionistilor din sanatate in controlul tutunului. Astfel, OMS a propus lansarea campaniei "Profesionistii din sanatate impotriva tutunului - Actiune si raspunsuri". Timp de 1 an, medicii, stomatologii, psihologii, farmacistii, asistentii medicali vor fi invitati sa se implice in controlul tutunului prin actiuni specifice si raspunsuri la problemele puse de fumatori, dar si prin propriul exemplu de nefumatori.
|
Citește pe Antena3.ro