x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Îndulcitori artificiali periculoşi

Îndulcitori artificiali periculoşi

de Magda Marincovici    |    13 Ian 2011   •   18:10
Îndulcitori artificiali periculoşi
Sursa foto: /Thinkstock

146356-untitled-1.jpgDouă studii recente dovedesc că aspartamul este dăunător sănătăţii. Îndulcitorii chimici, printre care aspartamul, sunt bănuiţi a fi cancerigeni şi a provoca naşteri premature. Sunt concluziile a două studii efectuate în Danemarca şi Italia, care fac obiectul a numeroase articole, dar şi a unui val de critici.

Aspartamul este de mult sub semnul a diferite acuzaţii, cea mai gravă fiind de mărire a riscului de cancer. Totuşi, de fiecare dată dovezile au fost apreciate ca neconcludente. Iată că, recent, cercetătorii italieni vin cu un alt studiu, prin care ei aduc noi do­vezi potrivit cărora aspartamul spo­reşte riscul de cancer (pulmonar, dar mai ales hepatic).

Acestui studiu i se alătură un altul, derulat în Danemarca, potrivit căruia aspartamul ar fi la originea unor naşteri premature. Sunt vizate femeile însărcinate care consumă băuturi îndulcite cu aspartam. La studiul danez, apărut în ediţia din septembrie 2010 a revistei The Ame­rican Journal of Nutrition, au par­ticipat aproximativ 60.000 de femei (danish national birth cohort), care au fost monitorizate între 1996 şi 2002. Fiecare participantă la studiu a completat un chestionar privitor la obiceiurile alimentare în timpul sar­ci­nii. Femeile care au născut înainte de săptămâna a 37-a au răspuns la în­trebări suplimentare, cu scopul de a stabili dacă există o legătură între consumul de băuturi carbo – sau ne­ga­zoase şi naşterea prematură. Auto­rii studiului au ajuns la concluzia că femeile însărcinate care au băut zilnic o doză de răcoritoare prezentau 38% risc suplimentar de naştere îna­in­te de termen. Şi acest risc atinge 75% dacă femeia bea patru doze zilnic.

Publicat în urmă cu patru luni în American Journal of Industrial Medi­ci­ne, studiul cercetătorului italian Morando Soffritti apelează la două lu­crări anterioare referitoare la im­pac­tul aspartamului asupra şoarecilor. Studiul italian susţine că aspartamul sporeşte riscul cancerului de ficat şi pulmonar la 240 de şoareci masculi. În schimb, acest risc nu se ve­rifică în cazul femelelor. Asociaţia Internaţională a Edulcoloranţilor (ISA/AIE) contestă valabilitatea celor două studii, subliniind faptul că, în lume,  aspartamul constituie unul dintre produsele alimentare cel mai temeinic studiate. Potrivit Autorităţii europene pentru securitatea alimen­te­lor (EFSA), doza zilnică admisă de aspartam este de 40 mg/kg. Aspartamul se găseşte în compoziţia a peste 6.000 de produse, dintre care gumă de mestecat, băuturi gazoase, precum şi în peste 500 de produse farmaceutice. Milioane de oameni consu­mă periodic produse îndulcite cu aspar­tam.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei