x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

15 Iun 2005   •   00:00

UNICEF - Saracia, cauza multor decese

UNICEF Romania a anuntat rezultatele a doua studii privind copiii abandonati din Romania si cauzele mortalitatii copiilor sub 5 ani la domiciliu si in primele 24 de ore de la internare. Astfel, aproape 30% dintre copiii mai mici de un an decedati la domiciliu au avut o greutate mica la nastere. Evolutiile rapide ale unor boli nediagnosticate la timp au cauzat 70% dintre decesele copiilor sub un an, petrecute in primele 24 de ore de la internare. Decesul copiilor sub 5 ani este cauzat de nivelul scazut de scolarizare a mamei, saracia, lipsa de acces la servicii medicale de baza, lipsa de informare profesionala a medicilor, lipsa abilitatilor parentale. (Georgeta Licsandru)

VACCIN. Din farmaciile bucurestene lipseste vaccinul contra rujeolei, rubeolei si oreionului care se administreaza copiilor de un an, transmite Rompres. In mod normal, acest vaccin ar trebui sa fie gratuit, dar el nu se gaseste in farmacii nici contra cost, pretul fiind de 5 euro. Potrivit specialistilor, lipsa vaccinarii poate duce la complicatii cum ar fi meningita, encefalita, mai ales in conditiile in care copiii ar face rujeola sau oreion.

LANSARE. Saptamana aceasta a fost lansat programul international Mobile Anaesthesia Simulation Center (MASC), cu tema "Anestezia fara riscuri", la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures. Programul consta intr-un tur de simulare cu o unitate mobila apartinand laboratoarelor internationale Abbott. In cadrul sau se desfasoara o serie de sesiuni intensive de training, fiecare cu o durata de 7 ore, in patru centre din tara, Bucuresti, Targu-Mures, Timisoara si Cluj-Napoca.

ABUZ. Abuzurile sexuale afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Pana acum, cercetarile se interesau numai despre repercusiunile acestor incidente asupra femeilor. Dr. Shanta Dube si echipa sa de la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din Atlanta au monitorizat atat femei, cat si barbati victime ale abuzurilor sexuale. Pentru ambele sexe, aceste evenimente neplacute cresc considerabil riscul bolilor mintale si dubleaza incidenta suicidelor, comparativ cu celelalte persoane care nu au trait astfel de evenimente. "Toate victimele devin apoi mult mai vulnerabile, indiferent daca sunt femei sau barbati", sustin autorii studiului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă