x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

09 Iun 2005   •   00:00


  • 10 iunie 2005
  • Studiu - Uleiul de peste combate cancerul

    Uleiul de peste ar putea fi un ingredient al viitoarelor medicamente pentru combaterea cancerului. Acizii grasi omega-3 din ton, hering, sardine si macrou au fost amestecati cu propofol. Compusul rezultat a injumatatit raspandirea celulelor canceroase, iar ritmul de crestere a tumorilor a fost redus cu 30%. Neinsotit de acizii omega-3, propofolul reduce raspandirea cancerului cu doar 5%-10%. Testele au fost conduse de dr. Rafat Siddiqui de la Universitatea Indiana din Indianapolis, Statele Unite.

    BOLI DE INIMA. Directorul Clinicii de Cardiologie din Targu-Mures, dr. Benedek Imre, a declarat ca bolile cardiovasculare decimeaza populatia din Romania, in special in judetele Mures, Harghita si Covasna. Dr. Benedek a vorbit despre un studiu privind infarctul miocardic acut, efectuat in cele trei judete. Din cele 800 de cazuri de infarct, 22% au avut ca rezultat decesul bolnavilor. In unele zone s-a inregistrat un procent de mortalitate de pana la 35%-37%. Principalele cauze ale acestei situatii ar fi logistica precara si lipsa fondurilor necesare.

    AFECTIUNI CONGENITALE. La nou-nascutii prematuri exista riscul de a face o afectiune severa a retinei, a declarat prof. dr. Adrian Georgescu, directorul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC) "Alfred Rusescu". Retinopatia prematurului se poate trata cu ajutorul laserului, in felul acesta prevenindu-se orbirea. O alta afectiune pe care o mai pot dezvolta nou-nascutii prematuri este hipotiroidia congenitala. IOMC participa la dezvoltarea de programe nationale care vizeaza aceste afectiuni.

    FUMAT. Studii realizate in Marea Britanie au scos la iveala faptul ca riscul de a suferi de afectiuni oculare este de doua ori mai mare la persoanele fumatoare in varsta decat la cele nefumatoare. Paradoxal, cei care au renuntat la fumat, mai ales cei care nu mai fumeaza de 20 de ani, sunt la fel de expusi la bolile oculare ca si persoanele nefumatoare. Cercetatorii estimeaza ca 28.000 de cazuri de boli ale ochilor sunt cauzate de tigara.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă