x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

05 Iun 2005   •   00:00


  • 6 iunie 2005
  • Electricitate - Riscuri de leucemie la copii

    Un studiu britanic a constatat un risc major de imbolnavire de leucemie la copiii nascuti in apropierea liniilor electrice de inalta tensiune. Cercetatorii de la Universitatea Oxford nu au stabilit insa o legatura de tipul cauza-efect. Cert este ca nou-nascutii adusi pe lume la mai putin de 200 de metri distanta de o linie electrica de inalta tensiune au cu 70% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de leucemie decat cei nascuti la o distanta de peste 600 de metri de un asemenea loc. Riscul este cu 20% mai mare in cazul copiilor nascuti la o distanta de 200 pana la 600 de metri de o linie de inalta tensiune, potrivit studiului.

    SOMN. Potrivit unui studiu al Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti, aproximativ 4% dintre romani sufera de apnee (intreruperea respiratiei in timpul somnului), iar intre 40% si 60% sforaie, suferind modificari patologice care le pot afecta sanatatea. Tulburarile respiratorii din timpul somnului cresc riscul de infarct miocardic, accident vascular, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau alte afectiuni. In Romania, in ultimii ani, a crescut numarul pacientilor cu forme severe de apnee. Printre cauze se numara somnolenta diurna, sforaitul de intensitate maxima, somnul neodihnitor, trezirile scrute, dar frecvente.

    ODORIZANTE. Una dintre cauzele vitezei si a accidentelor de masina pot fi odorizantele. Astfel, cercetatorii englezi sustin ca mirosurile de musetel, iasomie sau levantica ii relaxeaza pe soferi, crescand riscul de accident. De asemenea, mirosul lotiunii dupa ras actioneaza negativ asupra celor aflati la volan. Pe de alta parte, conducatorii auto se pot concentra mai bine daca au in masina un odorizant cu lamaie sau cafea.

    PREMIERA. O bratara-telefon pentru a preveni disparitia bolnavilor de Alzheimer a fost prezentata, in premiera mondiala, la Paris. Denumit Colomba (porumbel voiajor in latina), dispozitivul va fi vandut in farmacii pana la sfarsitul anului 2005, potrivit fondatorului societatii canadiene Medical Intelligence, Louis Massicotte. Bratara include un sistem de localizare prin satelit GPS, cu emitator-receptor GSM/GPRS, un mobil care transmite voce si date. Aparatul mai cuprinde un sistem automat de detectie si alarma, precum si o tasta de panica pentru apelarea unui numar prestabilit.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă