x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

26 Mai 2005   •   00:00


  • 27 mai 2005
  • Avertisment - Cancerul ORL este in crestere

    Specialistii au constatat o crestere a frecventei cancerului in sfera ORL atat in zona rinosinuzala, cat si la nivelul laringelui, traheii, bronhiilor si plamanilor. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, specialist in otorinolaringologie la Spitalul clinic "Sf. Maria", a declarat ca o frecventa crescuta o inregistreaza cancerul de limba si cancerul de planseu bucal. Deoarece bolnavii de cancer dezvolta o anumita psihologie, care trebuie inteleasa, pentru a putea fi ajutati, de 4-5 ani se organizeaza cursuri de psihooncologie sub patronajul Ambasadei Frantei la Bucuresti.

    PESTA. In judetul Mures au fost depistate opt focare de pesta porcina, fiind afectate 24 de animale, a declarat Ioan Rusu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Mures. El a adaugat ca numarul focarelor s-a inmultit, numai in primele patru luni ale anului acesta dublandu-se. Ioan Rusu a mai aratat ca in judet mai sunt active inca cinci focare de pesta, chiar daca animalele bolnave au fost sacrificate.

    Restrictiile dureaza 60 de zile de la depistarea bolii si este interzisa repopularea cu porci a gospodariilor in care au fost descoperite animale bolnave.

    RUJEOLA. Aproape 40 de copii diagnosticati cu rujeola sunt in evidentele Directiei de Sanatate Publica Bacau, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost confirmate 19 cazuri de rujeola. Cazurile sunt dispersate, singurul focar fiind cel din sectia de recuperare nutritionala a Spitalului Judetean de Pediatrie Bacau. Ca urmare, in aceasta unitate medicala a fost introdusa carantina. Sunt interzise internarile si externarile, precum si vizitele rudelor celor bolnavi pana cand va trece perioda de incubatie a bolii de la ultimul caz semnalat.

    MOSTENIRE. Un studiu britanic, desfasurat pe gemeni, arata ca atitudinea antisociala a unor copii ar putea fi ereditara si ca minorii cu tendinte psihopatice precoce, precum lipsa de remuscari, au toate sansele sa le fi mostenit de la parinti. Factorii de mediu sunt insa si ei importanti si, daca sunt favorabili, ar putea atenua o asemenea mostenire genetica. La copiii fara tendinte psihopatice, comportamentul antisocial se explica in principal prin factorii de mediu.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă