x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

22 Mai 2005   •   00:00


  • 23 mai 2005
  • Premiera - Au fost clonati embrioni umani

    Primii embrioni umani clonati din lume au fost creati de doua echipe diferite, una britanica si una sud-coreeana, transmite AFP. O echipa de la Centre for Life de la Universitatea Newcastle Upon Tyne a creat prin clonare trei embrioni. In paralel, o echipa de cercetatori sud-coreeni a anuntat in revista medicala Science ca au reusit sa creeze peste 60 de embrioni umani clonati. Acestia au fost utilizati pentru prelevarea de celule-susa, necesare unui pacient. Crearea acestor embrioni marcheaza o etapa fundamentala pentru clonarea in scopuri medicale. Aceste experimente deschid noi perspective pentru bolnavii de diabet, Alzheimer, ca si pentru cei care au nevoie de un transplant. Totusi, aceste tehnici nu vor putea fi aplicate in tratarea pacientilor decat peste mai multi ani.

    CANCER DE SAN. In lupta contra cancerului de san, medicii au inregistrat o victorie in ceea ce priveste stoparea reaparitiei tumorilor mamare, reliefeaza o analiza a 194 de studii realizate in peste 20 de tari, pe 145.000 de femei operate de cancer in faza incipienta. Asocierea chimioterapiei cu un tratament hormonal (tamoxifen) reduce cu jumatate riscurile de a muri din cauza cancerului de san in cel putin 15 ani de la operatie. Acest tratament nu permite proliferarea celulelor canceroase.

    ASPIRINA. Un studiu realizat la o universitate din Australia a scos la iveala faptul ca aspirina este daunatoare persoanelor de peste 70 de ani. Desi aceasta pastila este recomandata de medici pentru a preveni infarctul sau accidentul vascular cerebral, in cazul batranilor ea este contraindicata. Motivul este ca aspirina poate creste riscul unei hemoragii. In plus, efectele adverse la medicamente sunt mai des intalnite dupa varsta de 70 de ani.

    PARKINSON. Un grup de cercetatori din Canada a descoperit ca vitamina E din verdeata, din cereale sau nuci ajuta la prevenirea bolii Parkinson. Potrivit unor studii, persoanele care consuma cantitati ridicate de alimente bogate in vitamina E au cu 22% mai putine sanse de a se imbolnavi decat celelalte. Oamenii de stiinta care s-au ocupat de acest studiu cred ca suplimentele alimentare nu ofera aceleasi beneficii ca si vitamina E din alimente. Una dintre ipoteze este ca vitamina E previne boala Parkinson datorita proprietatilor sale antioxidante.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă