x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

18 Mai 2005   •   00:00


  • 19 mai 2005
  • Inedit - AVC modifica stilul artistilor

    Accidentele vasculare cerebrale (AVC) pot schimba stilul unui pictor, arata un studiu efectuat in Elvetia si citat de BBC News online. O echipa de la Spitalul Universitar din Lausanne a studiat impactul AVC asupra a doi pictori profesionisti, unul de 57 de ani, celalalt de 71 de ani. Dupa ce acestia si-au reluat lucrul, medicii au remarcat schimbari profunde in gama de culori folosite si in gradul de atentie pentru detaliu din lucrarile lor. Accidentele nu au modificat tematica picturilor. Cercetatorii sunt de parere ca stilul unui artist poate fi alterat si de alte tipuri de modificari neurologice, precum dementa si boala Alzheimer.

    CANCER. Telefoanele mobile determina mai multe cazuri de cancer cerebral la utilizatorii din zonele rurale decat la cei din orase, potrivit unui studiu suedez. Locuitorii zonelor rurale care au folosit un mobil timp de 3 ani au cel putin de trei ori mai multe sanse sa dezvolte o tumoare cerebrala decat cei de la oras. Diferentele intre rural si urban ar putea fi explicate de faptul ca in zonele rurale releele sunt mai indepartate, iar radiatiile necesare pentru transmisie sunt mai puternice, cred autorii studiului.

    SEMNAL. Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) constata "adancirea grava" a crizei din sistemul sanitar, se arata in comunicatul de presa difuzat de aceasta institutie. CMB isi exprima dezacordul fata de incercarea ministrului Sanatatii de a-i culpabiliza pe directorii de spitale pentru situatia actuala a sistemului sanitar. Membrii CMB cer ministrului Mircea Cinteza sa ia masurile ce se impun pentru iesirea din aceasta "situatie exploziva".

    CRIZA DE SANGE. Spitalele din Iasi se confrunta cu o acuta criza de sange, cei mai afectati fiind bolnavii de cancer care au grupa 0 sau AII, transmite Rompres. Pentru ca numarul de donatori care se prezinta la Centrul Regional de Transfuzii Iasi a scazut, chirurgii ieseni sunt nevoiti sa recurga la planificarea interventiilor chirurgicale, in situatiile in care nu sunt urgente. "Interventiile sunt amanate in functie de boala, grupa sangvina si stocul de sange existent in spital", a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, chirurg la Spitalul Universitar Sfantul Spiridon.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă