x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

11 Mai 2005   •   00:00


  • 12 mai 2005
  • Propunere - Medicamente mai ieftine

    Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, s-a intalnit cu asociatiile producatorilor si distribuitorilor de medicamente si produse farmaceutice, precum si cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor, pentru a solicita reducerea preturilor la medicamentele eliberate cu prescriptie medicala. Desi Ministerul Sanatatii a propus o reducere cu 15%-18% a preturilor, in urma negocierilor cu partenerii de dialog, proportia minima agreata de acestia a fost de 10%. Dupa adoptarea deciziei finale in privinta reducerii, farmaciile vor fi obligate sa afiseze, in paralel, atat preturile vechi, cat si pe cele noi, dar sa vanda doar la ultimele preturi.

    PREMIU. Prof. dr. Dan Sabau, medic chirurg la Braila, care opereaza la Spitalul Universitar din Sibiu, precum si la Spitalul Fundeni din Bucuresti, a castigat premiul cel mare la Congresul International de Cancer Gastric din Japonia, desfasurat in perioada 4-7 mai la Yokohama, pentru cea mai buna lucrare de chirurgie esofagiana. Lucrarea reprezinta o inventie mondiala in operarea cancerului esofagian, denumita "endoprotezarea cardiala prin foraj transtumoral". "Premiul reprezinta o recunoastere a chirurgiei romanesti si a unei intregi pleiade de chirurgi de renume", a declarat prof. dr. Dan Sabau.

    CONGRES. In perioada 1-5 iunie, Gura Humorului va fi gazda celui de-al VI-lea Congres al Societatii de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania, ce va reuni aproximativ 300 de specialisti din Romania, dar si din Elvetia, Germania si Franta. Tematica intrunirii profesionale va viza sindromul hiperkinetic si tulburarile de atentie, patologia vasculara cerebrala la copii si adolescenti, respectiv diagnostice psihologice-psihanaliza si psihoterapie.

    SANCTIUNI. Ministerul Sanatatii a facut o centralizare preliminara a principalelor litigii intre spitale si firmele membre ale Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale, la sfarsitul saptamanii urmand sa incheie ancheta privind datoriile unitatilor, iar apoi sanctionarea directorilor rau-platnici. Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au incheiat un protocol potrivit caruia 38 de spitale mai au de platit aproximativ 200 de miliarde de lei, pentru 2003 si 2004.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă