PRIMII. Potrivit Asociatiei europene a bolnavilor cu afectiuni ale ficatului (ELPA), prevalenta hepatitei B si C este de aproximativ 10%, adica cel mai ridicat nivel din Europa. "Cifrele arata ca in Romania sunt mai multi purtatori de virusi hepatici de tip B sau C decat bolnavi de SIDA. Motivul il reprezinta lipsa de educatie sanitara elementara pentru prevenirea si diagnosticarea precoce si accesul anevoios la solutii terapeutice de ultima ora", a declarat Gheorghe Ionescu, presedintele asociatiei SANO-HEP Romania.
NATALITATE. Rata natalitatii a crescut in 2004, pentru al doilea an consecutiv, dupa cum rezulta din publicatia "Natalitatea in anul 2004" a Institutului National de Statistica (INS). Astfel, in anul care a trecut s-au inregistrat 10 nascuti vii la 1.000 de locuitori, fata de 9,8â° in 2003 si 9,7â° in 2002. Acesta este un semnal pozitiv, tinand cont ca populatia a fost in scadere in ultimul deceniu. In anul 2004 s-au nascut 216.261 copii (mai multi baieti decat fete) cu 3.802 mai multi decat in 2003.
ANTICONCEPTIONALE. Un studiu realizat la Universitatea din Aberdeen, Scotia, a scos la iveala faptul ca medicii generalisti din aceasta tara au prescris pilule anticonceptionale unor fetite cu varste sub 13 ani. Acelasi studiu arata ca 0,25% dintre pacientele care iau anticonceptionale au sub 16 ani. Explicatia este ca Asociatia medicala britanica spune ca orice tanara, indiferent de varsta, poate primi pilula contraceptiva, daca este considerata suficient de matura de catre medic.