x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

06 Mai 2005   •   00:00


  • 7 mai 2005
  • Studiu - Furia ataca inima

    Adrenalina eliberata in timpul crizelor de enervare mareste riscul de stop cardiac, arata un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Universitatea Yale. Aritmia cardiaca provocata de furie si nervi incordati la maximum este mult mai periculoasa decat alte emotii negative. Doctorul Matthew M. Stopper, coordonatorul studiului, sustine ca tulburarile de ritm cardiac sunt letale in cazul pacientilor care se enerveaza frecvent, mai ales daca acestia au deja probleme cu inima. Adrenalina este hormonul secretat de organism atunci cand se confrunta cu un factor de stres.

    EXPERIMENT. Cercetatorii de la Universitatea Tennessee au reusit sa produca ovule umane in laborator, prin maturizarea celulelor-susa prelevate din ovare. Specialistii americani sustin ca producerea de ovule in laborator ar putea elimina nevoia de donatori si ar putea intarzia menopauza cu pana la 12 ani. Profesorul Antonin Bukovsky, care a condus experimentele, a declarat ca succesul sau "ofera strategii noi de prezervare a ovulelor pentru fertilizarea in vitro si tratarea sterilitatii feminine".

    MATERNITATE. Profesorul John Mirowski, de la Universitatea din Texas, considera ca varsta de 34 de ani e ideala pentru a aduce pe lume primul copil. Chiar daca unii cercetatori sustin ca in jurul varstei de 35 de ani, fertilitatea femeilor scade, Mirowski sustine ca la aceasta varsta este atins echilibrul optim intre sanatatea femeii si bunastarea ei materiala. De asemenea, femeia este mult mai responsabila fata de propria sanatate, are un singur partener sexual, iar riscurile asumate sunt mai mici decat la 20 de ani.

    EPIDEMIE. In urma izbucnirii epidemiei de rujeola in judetul Timis, ministrul Sanatatii a dispus demararea unei anchete pentru stabilirea cauzelor acestei situatii. Avand in vedere ca epidemia de rujeola a izbucnit intr-o zona calamitata, au fost instituite si masuri de prevenire a izbucnirii altor boli precum: holera, febra tifoida, tetanos, hepatita acuta virala tip A, dizenterie, salmoneloza, boli diareice, antrax, scabie.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă