x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

05 Mai 2005   •   00:00


  • 6 mai 2005
  • Avertisment - Schizofrenia se mosteneste

    Schizofrenia afecteaza in general populatia tanara, avand incidenta cea mai mare la grupa de varsta 18-25 de ani, sustine prof.dr.Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Militar. Cu cat boala debuteaza la varste mai tinere cu atat ea este mai severa. Boala are etiologie multifactoriala, cauza genetica fiind de departe cea mai importanta in aparitia afectiunii. Apoi sunt luati in calcul alte aspecte: modificarile de secretie ale dopaminei, factorii imunologici, virali (o gripa in lunile a III-a, a IV-a de sarcina), travaliul prelungit la nastere. Comparativ cu baietii, fetele cu schizofrenie raspund mai bine la tratament.

    REPLANTARI. Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta din Iasi au replantat mainile a doi suceveni. Ambii barbati si-au taiat cate o mana la fierastraul circular, in seara de Inviere. "Unul dintre pacienti a ajuns la noi la patru ore dupa amputatie. In urma interventiei chirurgicale, mana i-a fost replantata, iar starea sanatatii acestuia este stabila. In cel de-al doilea caz, interventia chirurgicala de replantare a mainii a durat aproape 8 ore, deoarece pacientul a ajuns la spital destul de tarziu. Speram insa sa evolueze bine", a declarat prof. dr. Theodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica a spitalului iesean.

    INUNDATII. Ministerul Sanatatii a dispus anumite masuri pentru evitarea riscurilor de epidemii in zonele din vestul tarii afectate de inundatii. Astfel, va fi supravegheata apa de baut din teritoriile respective, populatia fiind sfatuita sa consume apa imbuteliata sau fiarta si racita, sa pastreze conditiile de igiena individuala si a pastrarii alimentelor. Asistenta medicala va fi asigurata permanent de catre medicii de familie si cadrele medicale specializate din Centrul Universitar Timisoara. Directiile de sanatate publica judetene vor colabora cu autoritatile in vederea asigurarii populatiei cu apa potabila si alimente neperisabile asanarii si dezinfectiei fantanilor, asigurarii unor conditii de locuit cu facilitati de spalare, grupuri sanitare. In zona au fost trimise doua transporturi de medicamente, materiale sanitare, dezinfectante si vaccinuri din rezerva MS pentru situatii speciale.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă