x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

06 Apr 2005   •   00:00

  • 7 aprilie 2005
  • INJECTIE CONTRA ALCOOLISMULUI. O injectie facuta o data pe luna, combinata cu psihoterapia, reduce foarte mult dependenta de alcool, arata un studiu publicat in Statele Unite ale Americii. Substanta de baza numita naltrexone a fost injectata la 627 de alcoolici. Dupa sase luni de tratament, acestia au reusit sa se abtina de la consumul de alcool aproximativ 19 zile pe luna. In lume, alcoolismul este a patra cauza de incapacitate fizica si psihica de munca, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In SUA, moartea provocata de alcoolism a peste 100.000 de oameni ar putea fi evitata.

    MEDICI DE FAMILIE. Comisia de sanatate din Camera Deputatilor ar putea initia un proiect de lege privind statutul medicului de familie si posibilitatea alocarii a 10% din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru sustinerea medicinii primare. Medicii de familie au invocat probleme legate de statutul profesiei, de birocratizarea excesiva, de lipsa dotarilor, precum si de sumele mici pe care le primesc in schimbul serviciilor prestate. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca sustin proiectul initiat de deputati.

    CONTRACEPTIE. Frica de efecte adverse, prejudecatile, nivelul scazut de informare, refuzul partenerului de a folosi prezervativul sunt bariere in utilizarea contraceptiei moderne, indica un studiu realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS). Studiul a fost efectuat in judetele Dolj si Dambovita. Aproximativ 21,63% din femeile din Dolj si 12% din Dambovita au facut cel putin 3-4 avorturi in 2003.

    SPITAL PRIVAT. La Suceava functioneaza cel mai mare si mai modern spital privat din Romania, cu profil chirurgical. Medicii au efectuat deja interventii chirurgicale si au adus pe lume bebelusi. Spitalul are o capacitate de 48 de locuri, in saloane de 2-3 paturi. Fiecare salon este echipat cu sursa de oxigen, telefon, radio, Internet, televiziune prin cablu, aer conditionat, alarma acustica si luminoasa pentru sesizarea unor nevoi ale pacientilor si grup sanitar separat.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă