x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

29 Mar 2005   •   00:00


  • 30 martie 2005
  • Inventie - Orezul care previne orbirea

    O echipa de cercetatori britanici a inventat o specie de orez modificata genetic care ar putea reduce deficienta de vitamina A si ar combate orbirea in randul copiilor din tarile sarace. Orezul auriu, asa cum a fost botezat, produce de 20 de ori mai mult betacaroten decat orezul obisnuit. Aceasta substanta este transformata de corpul uman in vitamina A. O specie de orez auriu a fost deja produsa in Elvetia in urma cu cinci ani, dar aceasta nu producea suficient betacaroten pentru a raspunde nevoilor zilnice ale copiilor, a precizat compania producatoare.

    ALERGII. Cercetatorii au gasit o modalitate de prevenire a alergiilor provocate de pisici. Pentru a obtine tratamentul, o echipa de la Universitatea California a combinat un fragment de proteina umana cu un alergen specific pisicilor. Soarecii tratati cu injectii ce contineau proteina hibrid au fost protejati de reactiile alergice. Formula descoperita nu a fost inca testata pe oameni. Alergenii de pisica determina secretia de histamina in tesuturile corpului, ceea ce cauzeaza mancarimi, stranuturi, iritarea ochilor si a nasului. Cei mai expusi unei astfel de alergii sunt copiii care sufera de astm. "Am vrut sa obtinem un sistem care sa previna simptomele specifice atunci cand suntem expusi la un alergen, dar care sa si intareasca sistemul imunitar pe termen lung", a spus dr. Andrew Saxon.

    CARDIOLOGIE. Numarul cazurilor de internari la sectia de cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti a crescut ingrijorator in ultima saptamana, a declarat pentru Rompres medicul cardiolog Dumitru Predescu, seful sectiei. In fiecare zi au fost internati aproximativ 30 de pacienti cu boli cardiovasculare, numarul internarilor fiind de aproape trei ori mai mare decat in mod normal. Paturile saloanelor de cardiologie au devenit insuficiente, pacientii fiind nevoiti sa stea si cate doi intr-un pat. Cei mai afectati sunt barbatii, principalele afectiuni depistate fiind anginele pectorale, insuficienta cardiaca, edemurile pulmonare, puseele tensionale si infarcturile.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă