x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Invatati copiii ce sa manance

Invatati copiii ce sa manance

02 Iun 2005   •   00:00

Daca nu ii oferiti copilului de varsta mica alimente variate, atunci cand va fi adult nu va avea o dieta diversificata.



  • de STELUTA INDREI

  • SFAT. Stilul alimentatiei echilibrate se invata din copilarie
    Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Dijon (Franta), incepand din 1982. Cercetatorii francezi arata ca obiceiurile alimentare se invata de la varsta de 2-3 ani.

    STUDIU. "Am dorit sa aflam cum ajunge un adult sa aiba o alimentatie dezechilibrata", explica Vincent Boggio, profesor in psihologie la Universitatea din Bourgogne, care a lansat acest studiu. Intre 1982 si 1999, cercetatorii au monitorizat 418 copii de la o cresa, cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani. Timp de 100 de zile, acestia au trebuit sa aleaga un fel de mancare din diferitele sortimente oferite la pranz. Produsele de origine animala (carne, peste, oua, lactate) si fainoasele au ocupat primele locuri pe lista preferintelor. In schimb, legumele au fost foarte putin solicitate. In perioada 2001-2002, observatiile facute atunci au fost corelate cu datele obtinute de la 341 dintre fostii "locatari" ai cresei, acum cu varste intre 4 si 22 de ani. Doctorul Sophie Nicklaus a comparat preferintele lor alimentare cu cele pe care le aveau cand erau la cresa. Ea a ajuns la urmatoarea concluzie: daca in copilarie subiectii preferau produsele din carne, la varsta adulta ei au o dieta bazata pe proteine.

    "Exista putine studii asupra evolutiei preferintelor alimentare, foarte dificil de studiat pe termen lung. Rezultatele noastre au fost apreciate si in Statele Unite", afirma Vincent Boggio.

    CONTINUARE. Studiul continua pentru a se afla formarea gustului la copii. Primele rezultate arata ca micutii alaptati mai mult timp au o alimentatie mai diversificata decat cei alaptati artificial. Acest fenomen poate fi influentat de gustul si aromele laptelui matern, mai variate decat cele din laptele praf. Noul studiu a debutat in ianuarie, fiind initiat de aceeasi echipa de cercetatori.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă