Diabetul tip 1 se instalează cel mai frecvent în copilărie. Pancreasul nu mai asigură secreţia de insulină şi organismul nu mai poate ţine sub control nivelul zahărului prezent în sânge. Fără o explicaţie clară, la ora actuală, în toate colţurile lumii are loc o explozie a diabetului tip 1 la copii. Chiar dacă s-a dovedit că factorul genetic joacă un rol important în apariţia bolii, totuşi acest argument nu este suficient pentru a explica recrudescenţa îngrijorătoare a diabetului tip 1.
Cercetătorii din cadrul Universităţii Institutului de Endocrinologie şi Diabet din Sydney au analizat 26 de studii efectuate pe un total de 4.448 de pacienţi, tocmai pentru a stabili dacă este o legătură între enterovirus şi diabetul tip 1. Trebuie precizat că un enterovirus este în vizorul cercetătorilor încă din anii ’60, fiind suspectat că ar fi cauza dezvoltării acestei boli. Însă, deocamdată, nici un studiu nu a putut aduce dovezi în acest sens. Doctorul Johathan Devy, consultat la Centrul de diabet şi endocrinologie din Oxford, susţine că studiul efectuat în Australia pune în evidenţă legătura puternică dintre infecţia prin enterovirusuri şi diabetul tip 1: copiii diagnosticaţi cu diabet aveau o încărcătură virală de zece ori mai mare comparativ cu cea existentă la copiii sănătoşi. O altă ipoteză: sunt predispoziţii genetice care explică apariţia ambelor patologii: infecţia cu enterovirusuri şi diabetul.
Profesor doctor Constantin Ionescu-Târgovişte din cadrul Institutului de Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N.C. Paulescu", spune că, periodic, revine în actualitate ipoteza legăturii dintre enterovirus şi diabet tip 2. "Studiul efectuat în Australia se adaugă celor 500-600 de alte studii care au încercat să aducă dovezi că virusul ar fi factorul declanşator. Dar deocamdată nu s-a făcut proba clară a acestei relaţii. Până acum s-au izolat gene care atribuie omului o sensibilitate la diabet, inclusiv Institutul "Paulescu" fiind citat pe plan internaţional într-un număr impresionant de studii". În ultima vreme, virusurile sunt din ce în ce mai frecvent asociate cu obezitatea, cu diabetul tip 1 şi cu unele tipuri de cancer. Bazându-se pe o bogată experienţă, profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte nu respinge nimic din ceea ce face parte din biologia omului. Principalele cauze ale diabetului tip 1 sunt distrugerea autoimună a celulelor pancreatice secretoare de insulină, predispoziţia genetică şi în ultimii ani se ia în calcul şi implicarea unor germeni.
Citește pe Antena3.ro