x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Jazz-ul, un bun somnifer

Jazz-ul, un bun somnifer

25 Mar 2005   •   00:00

Jazz-ul actioneaza asupra celor care sufera de insomnie mult mai bine decat somniferele.



  • de GEORGETA LICSANDRU

  • SOLUTIE. Ascultati muzica inainte de culcare pentru a avea un somn linistit
    De aceea, cercetatorii americani ne sfatuiesc ca in fiecare seara sa ascultam un CD cu muzica jazz. Cei care asculta inainte de culcare muzica relaxanta au un somn mult mai profund si se odihnesc mult mai bine decat cei care nu asculta muzica deloc sau asculta alte genuri.

    EXPERIMENT. Cercetatorii au tinut sub observatie persoane in varsta care sufereau de tulburari ale somnului. Acestora li s-a propus ca seara, inainte de culcare, sa asculte orice gen de muzica (melodii pe gustul lor) sau sa mearga la culcare fara sa asculte nimic. Grupul "muzical" a ales din mai multe variante de muzica lenta - jazz, muzica clasica instrumentala, muzica populara, melodii selectate de specialisti. Muzica actioneaza nu numai asupra celor care sufera de insomnie, ci si asupra celor care au o viata activa si plina de stres.

    Analiza datelor obtinute a aratat ca subiectii din grupul care a ascultat jazz au adormit mai repede decat cei care au fost nevoiti sa se aseze in pat in liniste deplina. Inainte de culcare, medicii au masurat functiile vitale ale celor care ascultau jazz sau muzica clasica si au descoperit o incetinire a pulsului si o scadere a frecventei respiratiei. Aceasta este dovada faptului ca organismul se relaxeaza ascultand muzica si se pregateste pentru odihna. Grupul celor care au ascultat muzica s-a bucurat de un somn mai linistit si mai lung cu aproximativ 35% decat al celorlalti subiecti.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă muzica