x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Jocurile video stimuleaza inteligenta copiilor

Jocurile video stimuleaza inteligenta copiilor

12 Mai 2005   •   00:00

Psihiatrul francez Serge Tisseron explica in cartea sa "Petites mythologies d’aujourd’hui" efectele pozitive ale jocurilor video.

SFAT. Permiteti-le copiilor sa se joace pe calculator o zi da, una nu
El ii asigura pe parinti ca jocurile pe calculator ajuta la formarea reflexelor si la buna dezvoltare a memoriei copiilor. In acelasi timp le dezvolta atentia, viteza de reactie, puterea de decizie, gandirea strategica si logica. Devin mai inteligenti, pentru ca nu fac altceva decat sa rezolve anumite probleme.

ARGUMENTE. Jocurile video ii familiarizeaza pe copii cu noile tehnologii. Ei invata sa actioneze comenzile pe calculator, sa utilizeze joystick-ul, descurcandu-se uneori mai bine decat adultii. Doctorul Serge Tisseron sustine ca jocurile video ajuta la socializarea copiilor. Intr-adevar, copilul este singur in fata calculatorului, dar devine atat de pasionat de problemele virtuale incat face schimb de jocuri cu alti prieteni, discuta cu ei despre acestea, se aboneaza la reviste specializate, le povesteste parintilor si profesorilor despre eroii lui preferati etc. "Jocurile video sunt constructive si pozitive", afirma doctorul Marc Valleur, specialist in dependente (adictii) si seful sectiei de psihiatrie de la Spitalul Marmottan din Paris. El confirma faptul ca unii jucatori pot deveni dependenti, dar acestia sunt foarte putini. Cei care cad in dependenta, in general adolescenti sau tineri, au deja probleme psihologice pe care jocurile video nu fac decat sa le scoata la suprafata. "Daca tanarul nu mai iese cu prietenii, nu mai vine la masa cand este chemat pentru ca nu vrea sa se dezlipeasca de calculator, atunci trebuie ca parintii sa se ingrijoreze", recunoaste dr. Marc Valleur. Cand copilul este vesel, comunicativ, puteti sta linistiti. Este bine totusi sa instituiti reguli in ceea ce priveste jocul pe calculator. Cumparati-le copiilor un joc nou cu conditia sa citeasca o carte. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă