x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La plaja pentru vitamina D!

La plaja pentru vitamina D!

08 Mai 2005   •   00:00

Oamenii de stiinta americani cred ca persoanele care traiesc mai departe de Ecuator si care primesc mai putina energie solara produc mai putina vitamina D.



  • de ANDRADA FLORIA

  • MODERATIE. Expunerea cate 20 de minute pe zi la soare previne scleroza in placi si cancerul
    Aceste persoane prezinta un risc mai ridicat de a suferi de boli cum ar fi scleroza in placi si cancerul de colon. Cercetatorii arata de asemenea ca vitamina D joaca un rol foarte important in prevenirea cancerului de san, de prostata sau a celui ovarian.

    Insa expunerea indelungata la soare poate crea, la randul ei, probleme grave. Expertii avertizeaza ca mai mult de 20 de minute de plaja pe zi sunt periculoase pentru sanatatea pielii. Exista, deci, o dilema: pe de o parte, daca stam la soare prea mult timp exista un risc ridicat de cancer de piele, iar pe de alta parte, daca evitam soarele riscam sa suferim carente de vitamina D. Dar in afara de soare mai avem doua suse importante de vitamina D: alimentele si suplimentele alimentare. Potrivit specialistilor somonul, heringul si sardinele, laptele gras, galbenusul de ou si branza Cheddar pot furniza o parte din necesarul de vitamina D. Cantitatea recomandata de medici pentru o zi este de 200-600 Unitati Internationale.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă