x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laptele matern previne hipertensiunea

Laptele matern previne hipertensiunea

05 Iun 2005   •   00:00

Copiii hraniti cu lapte matern sunt mai putin predispusi ca la varsta adulta sa sufere de afectiuni cardiovasculare, afirma un studiu recent al cercetatorilor danezi.

ATU. Copiii alaptati la san au un sistem imunitar mai bun
Acestia sustin ca alaptatul la san are pentru copii o actiune de reglare a tensiunii arteriale similara exercitiilor fizice si limitarii consumului de sare in cazul adultilor.

OBSERVATII. Cercetatorii danezi au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au tinut sub observatie cativa ani 2.000 de persoane din Danemarca si Estonia. Predispozitia scazuta de a suferi de afectiuni cardiovasculare este explicata de danezi prin prezenta in laptele matern a acizilor grasi polinesaturati, care au actiune de aparare a sistemului vascular. Studiile au demonstrat existenta in laptele matern a 17 factori antiinfectiosi. De aceea, pe langa influenta pozitiva asupra vaselor sangvine, laptele matern contribuie la intarirea sistemului imunitar si il apara pe nou-nascut de infectii. In acelasi timp, cercetatorii britanici sustin ca, in cazul fetelor, alaptatul la san poate preveni aparitia osteoporozei si a cancerului de ovare. In acest fel, cercetatorii de la Londra spera sa le convinga pe britanice sa-si alapteze copiii la san, stiut fiind faptul ca o treime dintre ele apeleaza la alaptatul artificial.

In ultimii ani, tot mai multi copii sunt diagnosticati cu alergii, boli renale, ulcer, afectiuni care se intalneau numai la adulti. Printre cauzele acestei stari de fapt se numara alimentatia necorespunzatoare a copilului in primul an de viata si apelarea la alaptatul artificial. Pana la varsta de 6 luni, laptele matern poate acoperi toate necesitatile organismului copilului. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă