x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laptele ne protejeaza contra cancerului de intestin

Laptele ne protejeaza contra cancerului de intestin

26 Aug 2004   •   00:00

Consumul de lapte poate fi un mijloc de a ne proteja impotriva cancerului de intestin, arata un studiu despre obiceiurile alimentare, aplicat pe o jumatate de milion de persoane. Cancerul de colon este in prezent a treia forma de cancer in lume. Aproape un milion de oameni sunt diagnosticati cu aceasta maladie in fiecare an.

STELUTA INDREI

CERCETARI. Studiile anterioare au demonstrat deja legatura dintre calciu si reducerea riscurilor de cancer colorectal. Calciul poate impiedica dezvoltarea celulelor in interiorul intestinelor, si astfel se limiteaza aparitia tumorilor in prima etapa. O echipa de medici de la Universitatea de Medicina Harvard a reunit concluziile a 10 studii despre legatura dintre consumul zilnic de lapte, branzeturi, iaurturi si suplimente de calciu si aparitia cancerului colorectal. Aproape 5.000 de persoane care nu consumau lactate au fost diagnosticate cu aceasta boala.

BRANZETURI SI IAURTURI. Cercetatorii au constatat ca la persoanele care beau cel putin un pahar de lapte pe zi riscurile de a se imbolnavi de cancer colorectal scad cu 15%. In schimb, consumul de branzeturi si iaurturi are efecte slabe in protejarea contra cancerului de colon. Aportul de calciu datorat suplimentelor (de exemplu, pastile efervescente) s-a dovedit de asemenea eficient in prevenirea afectiunii respective. Aproape 1.000 de miligrame de calciu - echivalentul a circa trei pahare cu lapte - sunt necesare zilnic. Nu este recomandat un nivel prea ridicat al calciului, deoarece poate provoca aparitia altor afectiuni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă