x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mama si copilul, amenintati de boli

Mama si copilul, amenintati de boli

05 Apr 2005   •   00:00

7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii. In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii a consacrat aceasta zi luptei contra bolii si mortalitatii mamei si a copilului, fenomen foarte frecvent in tarile in curs de dezvoltare. HIV/SIDA este considerat unul dintre pericolele majore la adresa mamei si a copilului.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • ATENTIE. OMS semnaleaza autoritatilor medicale ca mortalitatea femeilor si a copiilor este in crestere
    La inceputul mileniului al III-lea, realitatea privind sanatatea femeii si copilului este inspaimantatoare. Potrivit datelor pe 2004 furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in fiecare minut, o mama moare (1.400 de femei zilnic) din cauza complicatiilor in perioada de sarcina sau la nastere. Anual, 10,6 milioane de copii sub 5 ani mor, din care patru milioane de nou-nascuti, sub o luna de viata. 99% din decesele maternale si ale copiilor sub 5 ani sunt inregistrate in tari sarace, mai ales din Africa Subsahariana si Asia de Sud.

    PERICOL. Aceeasi sursa avertizeaza ca jumatate din persoanele purtatoare ale virusului SIDA sunt femei, situatia fiind catastrofala in conditiile existentei pericolului transmiterii HIV la nou-nascut.

    CAUZE. 70% din decesele maternale sunt puse pe seama a patru principale cauze: hemoragie (24%), avorturi empirice (13%), hipertensiune (12%), nasteri complicate (8%).

    Aceste cauze sunt legate insa de altele mai profunde si greu rezolvabile: saracie, subnutritie, excludere sociala, violenta, lipsa de educatie in general, a femeii in special. 70% din decesele inregistrate la copii sunt provocate de infectii minore, care ar fi putut fi tratate: pneumonie, diaree, rujeola, paludism. Aceste infectii prolifereaza pe fondul subnutritiei, considerata de fapt cauza care ucide cei mai multi copii. Aceeasi sursa atrage atentia ca a crescut numarul copiilor care vin pe lume condamnati la moarte: contaminati HIV/SIDA.

    ROMANIA. Desi la unii indicatori Romania a inregistrat unele ameliorari, totusi, tara noastra inca este departe de a se putea compara cu tarile UE.

    Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, in Romania sunt luate in evidenta anual aproximativ 550.000 de femei gravide si se nasc aproximativ 230.000 de copii. Cu toate ca mortalitatea infantila in tara noastra a scazut in 2003 la 16,1 decese la 1.000 de nascuti vii, totusi ea reprezinta una dintre cele mai ridicate cote din Europa.

    CONTROLUL MEDICAL
    Specialistii atrag atentia asupra pericolului major pe care il reprezinta la ora actuala contaminarea HIV/SIDA in cazul femeii gravide, cu repercusiuni asupra nou-nascutului. Conform datelor Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, anul trecut au fost inregistrate 10.278 de persoane cu HIV/SIDA. Dintre acestea, 5.599 sunt infectate cu virusul HIV, iar 4.679 sunt bolnave de SIDA. 69% din cei infectati cu HIV si 77% din bolnavii de SIDA au sub 19 ani. De asemenea, infectiile cu transmitere sexuala pot periclita viata nou-nascutului, in cazul in care femeia nu respecta periodicitatea examinarilor medicale in perioada sarcinii.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă