Profesori, conferenţiari, doctori, directori, şefi de secţie de la Spitalul "Al. Obregia" din Bucureşti au adresat un memoriu ministrului Sănătăţii (nr. 2176/4.03.2010), solicitându-i "numirea urgentă în postul de manager a unei persoane competente în managementul unui spital clinic de psihiatrie".
"Pentru prima oară în istoria de 87 de ani a Spitalului «Al. Obregia», unitatea princeps a psihiatriei româneşti, în decembrie 2009, în ciuda performanţelor bune obţinute, managerul spitalului a fost destituit şi înlocuit cu un medic de o altă specialitate, proaspăt destituit pentru lipsă de performanţă managerială din poziţia de manager la Spitalul «Sf. Pantelimon»", precizează patru profesori, trei conferenţiari, nouă doctori în memoriul adresat ministrului Cseke Attila. Adriean Videanu, chiar în zilele când preda portofoliul Sănătăţii actualului ministru, Cseke Attila, îl destituie pe conf. dr. Radu Mihăilescu şi o numeşte pe Monica Claudia Boer managerul general al Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Al. Obregia".
O decizie de mai multe ori ciudată. Doctorul Boer are deja în cv-ul profesional o demitere din funcţia de director medical al Spitalului "Sf. Pantelimon" pentru "nerealizarea corespunzătoare a valorii indicatorilor". Dar, iată, acest amănunt nu are importanţă, deoarece i se încredinţează managementul altui spital, deşi Spitalul "Al. Obregia" nu înregistra, la momentul respectiv, probleme în îndeplinirea indicatorilor de performanţă. Mai ciudat este că, după eşecul la "Pantelimon", doctorul Boer face un popas la Tipografia Coresi, ca director adjunct. Şi de la tipografie, acum, din nou manager la spital.
NEMULŢUMIRE DE SUS PĂNĂ JOS
Şirul ciudăţeniilor nu se termină aici. Deoarece doctorul Boer este medic ORL-ist, specialitate fără nici o tangenţă cu psihiatria. În acest sens, profesorul doctor Dan Prelipceanu, şeful Catedrei de Psihiatrie la UMF "Carol Davila" Bucureşti, directorul medical al spitalului, observă cu regret neînţelegerea problematicii specifice psihiatriei de către actualul manager, ceea ce se reflectă în deciziile pe care acesta le ia unilateral, fără consultarea celorlalţi membri ai conducerii spitalului. De altfel, eludând legea, din decembrie managerul nu a ţinut nici un consiliu director, nu participă sistematic la raportul de gardă. În schimb, aşa cum se specifică în memoriul adresat ministrului Cseke Attila, managerul, în mod inexplicabil, solicită, pe cheltuială spitalului, "fotocopii după examenele de laborator ale tuturor celor 2.000-3.000 de internări din luna decembrie 2009". Este un mod, ce-i drept original, de a ţine legătura cu şefii de secţie. În rest, managerul spitalului s-a izolat total de ceilalţi directori, de şefii de secţie. Unic într-un spital, fie el şi de psihiatrie, din România, dar şi de oriunde, managerul Boer este însoţit în permanenţă de un bodyguard, acelaşi care stă de pază la uşa biroului. Şi ministrul Sănătăţii poate afla din memoriul aflat pe biroul său că: "Aceasta produce nemulţumirea şi revolta pacienţilor, a colegilor psihiatri din străinătate, de exemplu prof. dr. Heinz Katschnig, coordonatorul din partea Comunităţii Europene a proiectului de reformă a îngrijirilor psihiatrice din România".
Rezultatul acestui management original este dezastruos. În doar două luni, în Spitalul "Al. Obregia" atmosfera este departe de a fi una "sănătoasă" atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru pacienţi. Motiv pentru care, pe bună dreptate, directorii, şefii de secţie se întreabă care este raţiunea acestei numiri. Cu atât mai mult cu cât toţi directorii, cei 17 şefi de secţie din cadrul Spitalului "Al. Obregia" au competenţe în management sanitar şi oricare dintre aceştia poate face faţă exigenţelor acestui post.
DEMERS
Asociaţia Română de Psihiatrie s-a solidarizat protestului cadrelor universitare şi şefilor de secţie din Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Al. Obregia", considerând "inadecvată" şi "nefericită" desemnarea "unei persoane nepregătite şi incapabile să înţeleagă specificul şi nevoile domeniului sănătăţii mintale". Acestui demers i s-a alăturat şi Jurnalul Naţional, care a adresat câteva întrebări ministrului Sănătăţii, la care aşteptăm răspuns în următoarele zile. Ne-am alăturat acestui demers pentru că pur şi simplu nu putem asista pasiv la superficialitatea numirii unui manager, ce poate avea repercusiuni severe asupra pacienţilor şi a medicilor. Ne-am alăturat şi din convingerea că ministrul Cseke Attila va numi manageri de spitale exclusiv pe criteriul competenţelor manageriale.