Sume importante se irosesc deoarece se întârzie trecerea de la tratamentul de linia I la cel de linia a II-a în cazul leucemiei mieloide cronice (LMC). De asemenea, cresc cheltuielile legate de LMC din cauză că, în continuare, în ţara noastră, investigaţiile necesare pentru un diagnostic corect sunt considerate un lux.
Acestea sunt principalele concluzii expuse de doctorul Leny Caban, medic primar la Clinica de hematologie şi transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, cu ocazia celei de-a II-a ediţii a Conferinţei Internaţionale "Managementul bolilor cronice - Reconfigurarea sistemelor de sănătate".
În privinţa managementului LMC, doctorul Leny Caban a subliniat importanţa principiului cost - eficienţă. În acest sens, medicul şi pacientul sunt întotdeauna pe aceeaşi parte a baricadei, ambii fiind interesaţi de creşterea supravieţuirii şi a calităţii vieţii. De cealaltă parte a baricadei, se vor afla întotdeauna guvernanţii şi decidenţii în sistemul sanitar, care umăresc să aibă rezultate bune cu costuri mici. Personajele poziţionate de o parte şi de cealaltă a baricadei au scopuri diferite, care totuşi se pot armoniza prin dialog pentru a ajunge la un act medical de calitate cu costuri rezonabile. Pentru aceasta trebuie acţionat în direcţia profilaxiei bolii prin campanii de descurajare a unor vicii, prin limitarea expunerii la investigaţii imagistice, la noxe la locul de muncă.
Dacă în LMC, tratamentele de linia I nu mai dau rezultate după un an-un an şi jumătate de administrare, este necesară trecerea la linia a II-a de tratament. Dar, din cauza circuitului complicat al dosarelor şi al aprobărilor de la casele de asigurări de sănătate, aceste tratamente sunt mult întârziate, cu consecinţe grave: pe de o parte, este compromis inclusiv tratamentul de linia I, pe de altă parte, pacientul dezvoltă complicaţii. Aceste întârzieri în administrarea tratamentelor de linia a II-a explică creşterea cheltuielilor şi, implicit, un management deficitar al LMC.
O altă sursă de creştere a cheltuielilor în cazul LMC o reprezintă concepţia total greşită potrivit căreia investigaţiile medicale ce se impun pentru formularea unui diagnostic precoce, corect şi complet sunt considerate încă un lux. Un diagnostic precoce presupune o încărcătură tumorală ce poate fi mai uşor eradicată. Un diagnostic corect şi complet dă posibilitatea aplicării unei terapii individualizate care ar putea asigura controlul bolii, evitarea tratamentelor inadecvate, a numărului de zile de spitalizare etc., adică reducerea cheltuielilor. Doctorul Leny Caban a mai subliniat că inhibitorii de tirozin-kinază sunt, la ora actuală, un remediu foarte eficient, care au dat rezultate remarcabile în tratamentul LMC. Astfel, sunt studii ce demonstrează că unii pacienţi au supravieţuit între 7 şi 10 ani prin administrarea acestor tratamente, fără să mai prezinte simptomatologia bolii. De asemenea, la unii pacienţi a fost înregistrată trecerea de la faza acută la cea cronică a bolii, cu o calitate a vieţii cvasinormală.
Doctorul Leny Caban consideră că un management eficient al IMC impune crearea unei reţele de centre de diagnostic complex, care să beneficieze de aparatură performantă şi personal specializat.
În fază avansată, simptomatologia leucemiei mieloide cronice este vizibilă prin anemie, febră, unele infecţii, sângerări şi inflamarea splinei.
Citește pe Antena3.ro