x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mănânc acasă şi slăbesc

Mănânc acasă şi slăbesc

de Magda Marincovici    |    15 Feb 2010   •   00:00
Mănânc acasă şi slăbesc
Sursa foto: /iStockPhoto

O anchetă efectuată în SUA susţine că a lua masa în familie şi a dormi 10-11 ore în fiecare noapte limitează riscurile supraponderalităţii la copii.

Obezitatea la copii este un feno­men care preocupă autorităţile din SUA, Franţa, Anglia... Deoa­rece obezitatea la cei mici face trimitere directă la diabet şi boli cardiovasculare severe. Lupta contra acestui fenomen se dă contra cronometru, pentru că odată acumulate kilogramele este foarte greu să scapi de ele. Tocmai de aceea este foarte importantă prevenţia.

Doi medici americani, Robert Whitaker şi Sarah An­derson, pediatru şi, respectiv, specialist în sănătate publică, au examinat 8.550 de copii în cadrul unui amplu studiu, numit "Early chilhood longitudinal study".

Rezultatele studiului, publicate în revista medicală Pediatrics, pun accent pe rolul mamelor în deprinderea copiilor cu un stil de viaţă sănătos. Astfel, potrivit acestui studiu, preşcolarii care au avantajul de a mânca în familie cel puţin cinci zile din săptămână sau dorm apro­zimativ zece ore şi jumătate în fiecare noap­te şi nu depăşesc două ore zilnic de stat în faţa televizorului sunt mult mai protejaţi de boala obezităţii. Dacă sunt respectate cele trei reguli, pericolul de obezitate se reduce cu 40%, comparativ cu copiii care ţin seama doar de una dintre ele.

Cele trei reguli sunt extrem de importante. S-a demonstrat că a mânca în familie creşte consumul de fructe şi legume, presupune o alimentaţie mai diversificată şi reduce tentaţia de a mai ronţăi ceva între mesele principale, de regulă produse foarte sărate sau foarte dulci. Lipsa somnului este asociată cu în­gră­şarea, pur şi simplu pentru că atunci când copilul ar trebui să doarmă el mă­nâncă. Iar a privi la nesfârşit la televizor reduce timpul alocat exerciţiilor fizice, în schimb face loc unui obicei care facilitează depunerea de grăsimi: ronţăitul. Concluzia este categorică: pentru a preveni obezitatea, e nevoie să fie respectate toate cele trei criterii, susţine doctorul Sarah Anderson, profesor epidemiolog la Universitatea Ohio.

Ancheta a analizat şi modul cum res­pec­tarea celor trei criterii poate salva de la obezitate inclusiv copii ce fac parte din familii sărace sau monoparentale. Astfel, datele colectate arată că inclusiv în familiile defavorizate copiii vor fi normoponderali dacă se respectă obiceiul de a mânca alături de părinţi, numărul de ore de somn nocturn şi exerciţiile fizice zilnice. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt peste 20 de milioane de copii supraponderali.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă