x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mare atentie la infectii in spital!

Mare atentie la infectii in spital!

17 Mai 2005   •   00:00

Infectiile intraspitalicesti, denumite si nosocomiale, survin din cauza contaminarii cu bacterii in cadrul unei unitati medicale. Potrivit unui studiu francez, acestea sunt favorizate si de scaderea in greutate cu care se confrunta jumatate dintre bolnavi.



  • de STELUTA INDREI

  • SFAT. Pentru a preveni unele complicatii, medicii recomanda sa va hraniti corect pe durata spitalizarii
    Denutritia, stare a organismului in care se produce o mare scadere in greutate din cauza alimentatiei incorecte, reprezinta un factor de risc in aparitia infectiilor intraspitalicesti, arata profesorul doctor Xavier H...buterne, coordonatorul studiului.

    RISCURI. "In urma studiului, realizat cu prilejul zilei mondiale pentru depistarea infectiilor nosocomiale, am observat ca un pacient care slabeste foarte mult pe parcursul internarii prezinta un risc de cinci ori mai mare de a suferi complicatii intraspitalicesti", sustine prof. dr. H...buterne. De exemplu, un pacient denutrit caruia i s-a pus un cateter are un risc de cinci ori mai mare de a face o infectie la nivelul cateterului decat un alt bolnav aflat in aceleasi conditii. "De asemenea, am mai observat cresterea duratei de spitalizare, a consumului de antibiotice sau a infectiilor postoperatorii la pacientii slabiti, care nu se hranesc corect", continua specialistul.

    EVALUARE. Riscul nutritional al unui bolnav este evaluat in functie de slabirea intr-o perioada de timp si de nivelul de albumina (proteina sangvina). Daca pierderea in greutate este mai mare de 2% intr-o saptamana, 5% intr-o luna si 10% in 10 luni, pacientul prezinta un risc semnificativ. Acesta este calculat si in raport cu varsta, patologia si alimentatia persoanei respective.

    PROPUNERI. Profesorul doctor Xavier H...buterne propune ca fiecare bolnav spitalizat sa fie evaluat si din punct de vedere nutritional. Astfel, si cu ajutorul dieteticienilor prezenti in fiecare spital se poate stabili un regim alimentar corespunzator pentru a preveni complicatiile. "Acestea au costuri importante, se inmultesc zilele de internare, ingrijirile medicale sunt mai costisitoare", atrage atentia profesorul francez. El va prezenta observatiile sale la congresul de nutritie, care se va desfasura la Bordeaux la inceputul lunii decembrie 2005.

    SITUATIA DIN ROMANIA
    Aproape 12.000 de cazuri de infectii intraspitalicesti, din care un sfert in unitatile sanitare din Capitala, au fost inregistrate in 2004 la nivel national, potrivit unui raport al Institutului de Sanatate Publica - Centrul de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Statisticile arata ca, in functie de locul unde s-au produs respectivele infectii, cele mai multe cazuri au fost semnalate in sectiile de pediatrie, respectiv 2.704, chirurgie - 1.913, terapie intensiva - 1.340, nou-nascuti - 1.240, obstetrica - 574, ginecologie - 215, dializa - 37, iar 3.908 au fost in total in alte sectii, potrivit aceluiasi raport. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Bucuresti (2.929), Iasi (2.122), Botosani (911). Exista insa spitale unde au fost putine cazuri de infectii nosocomiale. Printre acestea se numara cele din judetele Bistrita-Nasaud - 7, Dambovita - 10, Hunedoara - 5.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă