x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Maternitatea, o solutie care va scapa de alergii

Maternitatea, o solutie care va scapa de alergii

04 Mai 2005   •   00:00

Un studiu italian, aparut in publicatia Allergy, a scos la iveala ca la femeile care au adus pe lume patru sau mai multi copii, riscurile de a suferi de rinita alergica scad cu 47%, iar cele de conjunctivita alergica se diminueaza cu 58%, comparativ cu femeile care nu au nascut sau au doar un singur copil.



  • de LIANA HAINAROSIE

  • Este cunoscut faptul ca micutii din familiile numeroase prezinta mult mai putine riscuri de a suferi de alergii decat cei din familiile restranse ca numar de membri, deoarece sunt mai expusi infectiilor curente din timpul copilariei si dezvolta in fata acestora o mai mare rezistenta atunci cand cresc. Pornind de la aceasta constatare, dr. Francesco Forastiere, de la Departamentul de Epidemiologie din Roma, a initiat un studiu pentru a vedea daca exista o legatura intre numarul membrilor familiei si, de data aceasta, alergiile aparute la mame.

    STUDIU. Astfel, dr. Forastiere si echipa sa au tinut sub observatie 1.755 de italience nefumatoare, cu varsta cuprinsa intre 35 si 74 de ani, care si-au exprimat simptomele alergice. Concluzia la care au ajuns cercetatorii a fost aceea ca incidenta rinitei alergice trece de la 30% - in cazul femeilor fara copii sau care au un singur copil - la 16% in cazul mamelor care au nascut patru sau mai multi copii. Aceeasi diminuare a riscurilor se inregistreaza si pentru conjunctivita alergica: 36% din femeile fara copii pot fi afectate de alergii, in comparatie cu cele care au familii numeroase, unde riscurile scad la 17%. Ceea ce inseamna ca, la fel ca si in cazul copiilor, expunerea la un numar cat mai mare de infectii curente intareste sistemul imunitar.

    Referitor la diminuarea riscurilor alergiilor la mamele care au nascut mai multi copii, acest lucru s-ar datora, conform echipei dr. Forastiere, si faptului ca, atunci cand au mai multi copii, mamele isi schimba obiceiurile alimentare, ceea ce contribuie la prevenirea acestor afectiuni.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă