x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamente noi, boli vechi

Medicamente noi, boli vechi

de Magda Marincovici    |    17 Mai 2010   •   00:00
Medicamente noi, boli vechi
Sursa foto: /Thinkstock

● O pastilă pentru tulburări metabolice, bună contra Alzheimer ● Tumori maligne tratate cu o proteină ● Pilula bănuită de scăderea libidoului



Cercetătorii de la Universitatea Al­berta au descoperit noi efecte be­ne­fice ale unui medicament generic. El este prescris pentru tratamentul unor tulburări metabolice, dar s-a dove­dit eficient şi în cazul unor tumori ale creierului.

După 18 luni de teste pe un eşantion restrâns de persoane în fază terminală cu neoplasm, me­di­camentul s-a dovedit eficient, în sensul micşorării tumorilor. Potrivit medicului Evangelos Michelakis, unul dintre autorii acestui studiu, DCA, adicul dicloracetat, ar putea fi fără pericol şi eficient din punct de vedere clinic pen­tru unii pacienţi. Aci­dul dicloracetat (DCA) este folosit în mod cu­rent pentru tratamentul unor tul­bu­rărilor ale metabolismului. Totuşi, doc­torul Michelakis consi­deră că studiul este prea restrâns pentru concluzii finale, dar primele rezultate sunt încurajatoare pentru con­ti­nua­rea cercetătorilor pe scară largă.

Un cercetător din cadrul Institutului European pentru Neuroştiinţe Gottingen (Germania) a descoperit o proteină care acţionează asupra cre­ierului, îmbunătăţindu-i capacită­ţile cognitive. Experimentul a fost efe­c­tuat pe rozătoare, fiind conside­rat un punct de plecare pentru un viitor medicament contra bolii Al­z­hei­mer. Potrivit revistei Science, aceas­tă proteină, numită H4K12, permite controlul principalelor gene ale memoriei şi ale învăţatului. Doctorul Andre Fischer, care deţine paternitatea acestei proteine, spune că ea, sin­gură, nu poate vindeca boala Alz­heimer, totuşi ar putea să aibă o contribuţie importantă în ansamblul tr­a­tamentului administrat în aceaste cazuri.

Pilula contraceptivă, ca şi alte forme de contracepţie hormonală, ar putea contribui la scăderea libi­doului, susţine un studiul publicat în Jorunal of Sexual Medicine. Cerce­tătorii de la Universitatea Heidelberg (Germania) au monitorizat 1.000 de tinere, studente la medicină. 90% dintre ele luau pilula contraceptivă. Ancheta a evidenţiat că tinerele care foloseau un contraceptiv hormonal aveau mai multe dificultăţi sexuale comparativ cu cele care utilizau alt mijloc contraceptiv. Alfred O. Mueck, unul dintre autorii studiului, acceptă că nu a fost integral explicat mecanismul biologic al legăturii dintre hormoni şi dorinţa sexuală. Dar se ştie că hormonii din compoziţia unor contraceptive scad nivelul de testosteron din sânge. Acest hormon are un rol important în activarea libi­doului femeilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă